Dostupni linkovi

Pastor raspisao pokrajinske izbore za 21. jun


Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor potpisao je u nedelju Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine, kojom se za novi datum održavanja redovnih pokrajinskih izbora utvrđuje 21. jun 2020. godine, saopšteno je u nedelju na sajtu vojvođanskog parlamenta.

Izborne radnje u Srbiji diktiraće epidemiološka situacija

Kako se navodi, tu odluku predsednik Pastor je potpisao u skladu sa svojim ovlašćenjima i važećom pravnom regulativom, kao i promenama nastalim nakon uvođenja i ukidanja vanrednog stanja u Srbiji.

"Predsednik Pastor je ponovio da se pokrajinski izbori održavaju po proporcionalnom izbornom sistemu, odnosno u Autonomnoj pokrajini Vojvodini kao jednoj izbornoj jedinici, poslanici se biraju na osnovu lista političkih stranaka, koalicije političkih stranaka ili koalicije političke stranke i grupe građana ili grupe građana", dodaje se u saoštenju.

Pastor je, kako se navodi, pozvao građane da 21. juna iskoriste svoje građansko pravo i obavezu, izađu na birališta i daju svoj glas stranci, koaliciji ili grupi građana po svom izboru.

"Predsednik Pastor ponovo je pozvao i učesnike na izborima na korektnu i poštenu izbornu utakmicu, na izbornu kampanju zasnovanu na programima i argumentima, kao i na međusobno uvažavanje i poštovanje", dodaje se u saopštenju.

Prvobitno su predsednički, pokrajinski i lokalni izbori bili raspisani za 26. april, ali su izborne radnje obustavljene 17. marta, dva dana nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa. Uoči izlaska iz vanrednog stanja, predsednik Srbije je najavio da će izbori biti održani 21. juna.

XS
SM
MD
LG