Dostupni linkovi

Varhelji pozvao sve partije u Srbiji da učestvuju na izborima


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) pozvao je sve politčke
snage u Srbiji da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima koji su
zakazani za 21 juni.

“Imamo neka otvorena pitanja kada je u pitanju učešće. Ja ohrabrujem sve
političke partije da učestvuju na izborima. Radi se o validaciji demokratije i o
najvažnijem elementu u demokratskom životu”, rekao je Varhelji.

On je ove navode izneo obraćajući se novinarima nakon ceremonije potpisivanja novog paketa pomoći za Srbiju u iznosu od preko 70 milina eura.
Evropski komesar za proširenje je potvrdio da će evropske institucije ponuditi svu pomoć za izbore, uključujući i posmatrače. Očekuje da će beogradske vlasti ispoštovati sva pravila.

“Nadam se da ćemo imati slobodne i fer izbore u Srbiji i nakon toga ćemo imati
jaku vladu koja će ubrzati reforme i ostvariti napredak”, dodao je.

U Varheljiev kabinet su u roku od mesec dana iz Evropskog parlamenta stigla dva pisma evropskih zastupnika koji izražavaju zabrinutost zbog predstojećih izbora u Srbiji.

Početkom ove nedelje, evropski liberali su pismom izrazili ozbiljnu zabrinutost da će izbori u Srbiji biti “daleko od fer i demokratskih”.

Prošlog meseca, grupa od 21 zastupnika koji se direktno bave pitanjima u regionu upozorili su na situaciju u zemlji i zabrinutost zbog odnosa sa Pekingom i Moskvom.

Evropski parlament je uključen u dijalog između vlasti i opozicije u Srbiji. U svetlu predstojećih izbora delegacija zastupnika je obavila više virtuelnih razgovora sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva Srbije.

Šefica delegacije EP za odnose sa Srbijom, Tanja Fajon je u više navrata zatražila od beogradskih vlasti da obezbede adekvatne uslove za rad međunarodnih posmatrača, slobodu medija i balansirano izveštavanje u toku izborne kampanje, kao i jednak pristup svih kandidata medijima.

Izborni proces u Srbiji će, na poziv beogradskih vlasti, pratiti posmatračke misije ODHIR (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava) i Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG