Dostupni linkovi

Krivična prijava zbog napada na Trifunovića


Sergej Trifunović, maj 2020.
Sergej Trifunović, maj 2020.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da je podneta kriična prijava protiv osobe koja je u Beogradu napala lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

"Za drugo lice, iz drugog indicenta koji se desio, tužilaštvo će odrediti kvalifikaciju i da li ima mesta za nju", rekao je Stefanović za Televiziju Prva.

Sergej Trifunović napadnut je 31. maja u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu dok je sa svojom strankom sakupljao potpise za izlazak na opšte izbore u Srbiji zakazane za 21. jun.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su u nedelju uhapšene dve osobe koje su u dva izolovana incidenta učestvovale u verbalnom i fizičkom napadu na lidera opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića u centru Beograda.

Kako se navodi u saopštenju, do narušavanja javnog reda i mira je došlo u Ulici kneza Mihaila.

“Kako se sumnja, Ž. A. (1953) udario je zatvorenom šakom, nakon kraće rasprave, Sergeja Trifunovića, a potom je u drugom izolovanom incidentu, došlo do svađe između M. Đ. (1955) i Trifunovića, bez fizičkog kontakta. Policija je sprečila veće incidente i odmah privela dvojicu muškaraca i o svemu obavestila nadležno tužilaštvo, koje će odlučiti o daljem toku postupka”, saopštio je MUP.

Janković: Pokažite toleranciju

Brankica Janković, doskorašnja poverenica za ravnopravnost, izjavila je da napad na Sergeja Trifunovća pokazuje dokle može da dovede nedopustiv govor u javnom diskursu.

"Evo do čega dovodi ta diskriminacija, stigmatizacija, označavanje ljudi neprijateljima, izdajnicima. Nije bitno da li to dolazi sa pozicije vlasti, iz opozicije, ili medjusobno u opoziciji, ili između vlasti i opozicije", rekla je Janković za Radio televiziju Srbije.

Ona je ocenila da su izbori su prilika da se pokaže međusobna tolerancija i razumevanje.

XS
SM
MD
LG