Dostupni linkovi

Evropski liberali zabrinuti da će izbori u Srbiji biti 'daleko od fer i demokratskih'


Poslanici u Evropskom parlamentu u zgradi u Briselu, arhivska fotografija
Poslanici u Evropskom parlamentu u zgradi u Briselu, arhivska fotografija

Grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta (EP) je izrazila "duboku zabrinutost" zbog, kako se kaže, ozbiljnog zaostajanja u pogledu posvećenosti osnovnim evropskim vrednostima vlade i političkog rukovodstva Srbije. Oni podvlače da postoji sve veći jaz između izjava i obaveza koje su srpske vlasti preuzele i ispunjavanja i poštovanja tih obaveza u stvarnosti.

U pismu koje je potpisalo 11 zastupnika EP iz liberalne grupe "Renew", a koje je upućeno evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju (Varhelyi), se izražava žaljenje što je odluka o održavanju parlamentarnih izbora u zemlji, 21 juna, doneta bez dogovora vlasti i opozicije, te bi se time mogao sprečiti bojkot ovih izbora.

"Takav dogovor bi takođe povećao legitimitet izbora", stoji u pismu.

Evropski zastupnici veruju da predstojeći izbori u Srbiji u postojećoj atmosferi će biti "daleko od fer i demokratskih".

U pismu se podvlači da je Srbija kvalifikovana nedavno kao "hibridni režim", te su evropskom komesaru stavili do znanja da u zemlji postoji "nebalansirano medijsko izveštavanje, povećani pritisak na pojedince i civilno društvo koje je kritično prema Vladi".

Zastupnici Liberalne grupe u EP, tvrde da su sve više zabrinuti zbog povećanog uticaja Rusije i Kine, i izjava vlasti Srbije oko EU.

"Ovakvi komentari bacaju senku sumnje na stvarnu posvećenost zajedničkoj evropskoj budućnosti srpskih političkih lidera", upzoravaju zastupnici EU.

Oni traže od EU da ojača napore na vraćanju Srbije u grupi država sa funkcionalnim demokratskim sistemom.

"Čak i u periodu posle izbora, EU treba da zahteva od nove Vlade Srbije da donese jasnu i nedvosmislenu odluku o svojoj evropskoj perspektivi i poštovanju naših zajedničkih pravila, vrednosti i normi", upozoravaju evropski zastupnici.

Inače ovo je drugo pismo koje se upućuje Varheljiju oko stanja u Srbiji. Prošlog meseca, grupa od 21 zastupnika koji se direktno bave pitanjima u regionu, su upozorili na situaciju u zemlji i zabrinutost zbog odnosa sa Pekingom i Moskvom.

Evropski parlament je uključen u dijalog između vlasti i opozicije u Srbiji. U svetlu predstojećih izbora delegacija zastupnika je obavila više virtuelnih razgovora sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva Srbije.

Šefica delegacije EP za odnose sa Srbijom, Tanja Fajon je u više navrata zatražila od beogradskih vlasti da obvezbede adekvatne uslove za rad međunarodnih posmatrača, da obezbede slobodu medija i balansirano izveštavanje u toku izborne kampanje, kao i jednak pristup svih kandidata medijima.

Izborni proces u Srbiji će, na poziv beogradskih vlasti, pratiti posmatračke misije ODHIR i Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG