Dostupni linkovi

Kako je zabranjen Vučićev spot? O deci i političkim kampanjama


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Nakon što je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zabranilo predizborni spot vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), iz te stranke poručuju da će se pridržavati odluke.

Sa druge strane, iz REM-a napominju da to nije jedini primer učešća dece u stranačkim spotovima.

Članica Saveta REM-a, Olivera Zekić, rekla je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su ranijih godina mnoge stranke u predizbornim kampanjama koristile decu.

„Iz arhiva se može videti da su to radile i Demokratska stranka, Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i još neke. Ali od 2015. pravilnikom je apsolutno zabranjena upotreba dece u političke svrhe", rekla je Zekić.

Tokom poslednjeg zasedanja, REM, koje na osnovu zakona, podzakonskih akata i internih akata reguliše oblast pružanja audiovizuelnih medijskih usluga, naložilo je 1. juna da se obustavi emitovanje političke oglasne poruke SNS-a.

"U navedenoj političkoj oglasnoj poruci predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom, uzrasta od oko 4 - 5 godina, koja se igra vozićem, kockama i drugim igračkama, što je u suprotnosti sa Pravilnikom o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga", naveo je REM u saopštenju objavljenom nakon sednice.

U Članu 24 tog pravilnika, na osnovu kog je REM zabranio spot SNS-a, između ostalog se navodi da je "zabranjeno koristiti učešće maloletnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće".

Zabrana se ne odnosi na internet

Odluka REM-a o zabrani spota SNS ne odnosi se na internet, tako da se on može prikazivati na toj platformi, dodatno je objasnila Olivera Zekić iz REM-a.

„Ta predizborna poruka je zabranjena u medijima nad kojima imamo ingerencije. A što se tiče interneta, ne postoji zakonska regulativa koja reguliše internet platforme i portale i tu vrstu digitalnih medija", rekla je Zekić napominjući da je REM u vezi sa spotom SNS-a uradio sve što je u njegovom delokrugu.

Vučić o zabranjenom spotu

Spot u trajanju od 55 sekundi, u kojem predsednik države i lider SNS, Aleksandar Vučić, razgovara sa devojčicom o izgradnji puteva, obdaništa, škola, i planovima za povratak državljana Srbije sa privremenog rada u inostranstvu, prikazan je od 29. maja, nešto manje od mesec dana pred opšte izbore, na programima više televizija dok nije zabranjen.

"Tvoj tata radi u inostranstvu, je l' tako?", jedno je od pitanja koje Vučić postavlja devojčici u spotu. Nakon potvrdnog odgovora, predsednik države odgovara: "Ako bih ti rekao da imam ideju i plan, kako da tvog tatu, ali i sve druge očeve vratim u Srbiju". Devojčica odgovara: "To bih volela najviše na svetu".

Vučić je u svojoj reakciji tokom tokom obilaska gradilišta brze pruge Beograd-Budimpešta u Staroj Pazovi 30. maja rekao da će njegova stranka povući spot ukoliko tako odluče državni organi.

"Oni su imali decu u skoro svim spotovima, ja ću danas da vam izlistam 50 njihovih spotova. Ovde je važno da imate saglasnost roditelja, a mi imamo saglasnost", rekao je, između ostalog, Vučić na kritike opozicije da je maloletna osoba iskorišćena za političku propagandu.

Kako je došlo do zabrane?

Nakon što je spot emitovan po prvi put, 29. maja, televizija N1 je dan kasnije iz svog sedišta u Luksemburgu uputila pismo REM-u sa zahtevom da hitno da svoje tumačenja pravilnika u vezi sa spotom Aleksandra Vučića sa detetom.

Kako je objašnjeno, tražen je hitan odgovor zbog kampanje, a televizija je u isto vreme tražila odgovor i od regulatornih tela u Luksemburgu.

Jugoslav Ćosić, direktor programa Televizije N1, rekao je za RSE da formulacija u pojedinim medijima u Srbiji da je N1 tražio skidanje spota SNS-a nije tačna.

"Čim je u petak uveče spot emitovan odmah sutradan smo iz centrale televizije u Luksemburgu tražili tumačenje luksemburških regulatornih tela i REM-a da li je u skladu sa konvencijama i pravilnicima o sprečavanju zloupotrebe i upotrebe dece u političke svrhe. Mi nismo tražili nikakvu eksplicitno rešenje. REM je doneo tu odluku, i to je to", naveo je Ćosić.

U međuvremenu, i opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) zahtevala je od REM-a da u roku od 24 časa zakaže vanrednu sednicu na kojoj će zabraniti emitovanje predizbornog spota SNS.

SNS će poštovati odluku REM-a

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je od nedavno i članica SNS, izjavila je će ta partija poštovati odluku ali uz opasku na račun N1.

"Neobično je što je zabrana došla na inicijativu izvesnog Ralfa (Menteja) iz Luksemburga. Zanimljivo mi je da on prati kampanju u Srbiji i da mu je toliko stalo do reda i zakona u Srbiji. Kuriozitet na svetskom nivou je da neko iz druge zemlje traži da se zabrani predizborni spot u državi sa kojom on nema nikakve veze", rekla je Brnabić novinarima 2. juna u Beogradu tokom posete Naučno-tehnološkom centru u Beogradu.

Ocene Ombudsmana

Procesu pred REM-om prethodila je reakcija nezavisne institucije, Zaštitnika građana (Ombudsmana) iz čije je kancelarije 1. juna pokrenut postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada REM-a, a povodom spornog poltiičkog spota.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je, kako se navodi na sajtu te institucije, apelovala kod svih aktera društvenog života na neophodnost poštovanja prava deteta.

Ona je pozvala na delovanje „u najboljem interesu deteta koji se procenjuju u svakoj konkretnoj situaciji", a takođe se pozvala i na primenu Konvencije o pravima deteta u interesu unapređenja prava i zaštite fizičkog, mentalnog i moralnog razvoja deteta.

Nevladine organizacije traže bolji zakonodavni okvir

U reakciji na spot su prve bile nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava deca.

Mreža organizacija za decu Srbije, Prijatelji dece Srbije i Centar za prava deteta, pozvale su političke partije da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe i na taj način krše prava deteta, napominjući da zaštita i dobrobit dece moraju da budu prioritet svakog društva.

„Pozivamo političke partije da uvaže mišljenje i stavove dece i napominjemo da nema razloga za njihovo direktno uključivanje u bilo kakve promotivne aktivnosti", navodi se u saopštenju Mreže.

U njemu se pozivaju vlasti Srbije da se regulativa koja se bavi ovom temom dopuni članovima o sprečavanju političke i medijske zloupotrebe dece.

Istorija zabranjenih spotova u Srbiji

Ovo nije prvi put da je spot SNS zabranjen. Republička radiodifuzna agencija (RRA), prethodnica REM-a, u izbornoj kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore 2012, od kada je i SNS na vlasti u Srbiji, zabranila je spot u kojem su naprednjaci oštro kritikovali rad tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Istom odlukom RRA zabranjeni su i spotovi pod nazivom "Odgovor na spot DS-a. Ko zaista obmanjuje građane", kao i "Juče, danas. ISTINA!".

Iste godine, RRA je zabranila predizborni spot regionalne stranke Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u kojem je lider te stranke, Nenad Čanak, poručio da će „vratiti oteto" misleći na Naftnu kompaniju Srbije, u kojoj je četiri godine ranije većinski udeo otkupila ruska državna kompanija Gaspromnjeft.

Pred sledeće izbore 2014. godine, RRA zabranila spotove SNS u kojima se pojavljuje kompanija Delta Holding Miroslava Miškovića koga su naprednjaci kvalifikovali kao "tajkuna".

Iste godine, Liberalno demokratska partija (LDP) saopštila je da je javni servis Radio-televizija Srbije zabranila predizborni spot te stranke o ubistvu bivšeg premijera Srbije, Zorana Đinđića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG