Dostupni linkovi

Osam meseci zatvora zbog upada u migrantski kamp u Obrenovcu


Zbog upada automobilom u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, na osam meseci zatvora osuđen je F.R., izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Danijela Sinđelić, portparolka Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Obrenovcu.

"On je sa tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela nasilničko ponašanje. Sud je prihvatio sporazum, tako da je sa današnjim danom pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora od osam meseci", rekla je Sinđelić 5. juna za RSE.

Informacija o ovoj presudi potvrđena je za RSE i u Osnovnom sudu u Obrenovcu.

Sinđelić je rekla da će Zavod za izvršenje krivičnih sankcija odrediti kada će osuđeni F. R. biti upućen na izdržavanje kazne.

"Sud će proslediti presudu, a oni će dalje reagovati prema svojim pravilima", navela je Sinđelić.

Tokom izvođenja dokaznih radnji u ovom predmetu, kako kažu u OJT Obrenovac, saslušani su okrivljeni i veliki broj svedoka, a takođe je obavljeno stručno veštačenje na okolnost njegove uračunljivosti.

"Donet je zaključak da je u vreme izvršenja krivičnog dela bio uračunljiv", saopštila je Danijela Sinđelić.

F.R. je 6. maja, kako se moglo videti i u njegovom prenosu na jednoj društvenoj mreži, automobilom upao u Prihvatni centar u beogradskoj opštini Obrenovac, tridesetak kilometara udaljenoj od centra glavnog grada.

Nakon ovog događaja, komesar Srbije za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je za RSE da mora prestati sejanje mržnje.

A u znak protesta zbog privođenja F.R., nekoliko desetina članova i simpatizera desničarskih organizacija protestovalo je u sredu 13. maja ispred Prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu. Reagujući na taj skup, Beogradski centar za ljudska prava apelovao je na državne organe da sankcionišu delovanje ekstremističkih organizacija.

Tokom vanrednog stanja u Srbiji zbog korona virusa, od 15. marta do 6. maja 2020, migranti su 53 dana bili u 24-časovnoj izolaciji, a objekte u kojima se nalaze čuvala je Vojska Srbije.

RSE sa migrantima u Šidu: Vojska ispred kampova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

XS
SM
MD
LG