Dostupni linkovi

Fabrici: Bojkot izbora nije dobra ideja


Sem Fabrizi ispred Skupštine Srbije

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici je izjavio da će predstojeći izbori, zakazani za 21. jun, biti "test demokratije" i da bojkot izbora "nije dobra ideja".

On je pozvao sve stranke da učestvuju na izborima, a građane da glasaju.

"Koje god pritužbe da imate, a neke od njih su sigurno legitimne, pitanje je kako izražavate te pritužbe. Verujemo da su izbori momenat kada građani mogu da izraze svoje mišljenje, da se vidi pluralizam političkih gledišta i mogu samo da pozovem stranke da učestvuju. U demokratiji nema drugog načina da izrazite svoje slaganje ili neslaganje osim na izborima", rekao je Fabrici.

Inače, opozicija u Srbiji insistira na fer i slobodnim uslovima na izborima, pristupu medijima, onemogućavanju funkcionerske kampanje. Smatrajući da toga nema deo opozicionih stranaka proglasio je bojkot.

Dodao je da EU pozdravlja dolazak misije ODIHR (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava) da posmatra izbore.

"Sa gledišta izbornog procesa, građani moraju da se osećaju bezbedno da odu na glasanje, da mogu slobodno da glasaju i da budu sigurni da će njihovi glasovi biti uzeti u obzir. Važno je da svi politički akteri mogu da učestvuju na izborima", rekao je Fabrici.

Dodao je da je važno da posle izbora "postoji jasna evropska agenda" i podsetio da je Evropska unija bila uključena u međustranački dijalog u Srbiji, kako bi se osigurao integritet izbornog procesa.

Napomenuo je da je u izbornom procesu posebno važna uloga medija, naročito javnog servisa Radio-televizije Srbije koji treba da omogući da se čuje glas svake strane. Ponovio je i da značajnu ulogu u izbornom procesu imaju i druge institucije, poput Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Agencije za borbu protiv korupcije.

Šef delegacije EU u Srbiji je nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ambasadorima zemalja članica EU rekao da su, osim izbora i pregovora sa Prištinom, tema sastanka bili i reforma sudstva, uloga medija i sprovođenje medijske strategije.

Fabrici je naglasio da je Srbija nedavno sa Evropskom unijom potpisala sporazum o dodeli 70 miliona evra pretpristupne pomoći, i da je deo tog novca namenjen i zdravstvenoj zaštiti i jačanju zdravstvenog sistema tokom borbe sa epidemijom korona virusa.

"Cela kriza izazvana epidemijom nije gotova, kritičan deo je za nama, ali treba da budemo spremni za ono što nas očekuje", rekao je Fabrici.

XS
SM
MD
LG