Dostupni linkovi

OEBS šalje misiju za izbore u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Služba Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) šalje Specijalnu misiju za ocenu parlamentarnih izbora u Srbiji (SEAM) koja planira da počne rad 5. juna.

Rok za prijavu na konkurs ODIHR za osoblje Specijalne misije za ocenu izbora u Srbiji istekao je danas, 1. juna 2020.

Na osnovu poziva Srbije za posmatranje parlamentarnih izbora 21. juna 2020, i u skladu sa svojim mandatom, ODIHR se priprema za raspoređivanje Specijalne misije za procenu izbora (SEAM) za te izbore, piše na sajtu OEBS-a.

ODIHR preliminarno planira da Misija započne rad u petak, 5. juna, u Beogradu.

U svojoj proceni aktivnosti potrebne za posmatranje izbora, ODIHR piše da je uzeo u obzir nalaze svog izveštaja iz novembra 2019. o pripremi izbora u Srbiji i "zabrinutosti koje su izrazile zainteresovane strane".

To su, između ostalog, "pitanja koja se odnose na poverenje u sprovođenje postupaka na dan izbora, tačnost biračkog spiska, vođenje kampanje, posebno u pogledu mogućeg zastrašivanja birača i potencijalne zloupotrebe državnih resursa", navodi se u tekstu.

"Većina prethodnih preporuka ODIHR-a nije sprovedena, a specifični aspekti koji bi mogli zasluživati pažnju posmatračke misije ODIHR-a uključuju sprovođenje kampanje, finansiranje kampanje i izveštavanje u medijima", piše u izveštaju o Srbiji iz 2019.

Na osnovu nalaza iz tog izveštaja, ODIHR je preporučio da se u Srbiji rasporedi Misija za posmatranje parlamentarnih izbora.

Pored osnovnog tima analitičara, u tom izveštaju s kraja prošle godine je bilo planirano da ODIHR zatraži od država-članica OEBS-a 30 dugoročnih posmatrača koji bi pratili izborni proces u celoj Srbiji, kao i 200 kratkoročnih posmatrača radi praćenja postupaka na dan izbora i radi praćenja medija.

Parlamentarni izbori u Srbiji održat će se 21. juna.

XS
SM
MD
LG