Dostupni linkovi

O imovini Pravoslavne crkve u Crnoj Gori razgovaraće Beograd ili Cetinje


Nakon što je Vlada Crne Gore iskazala spremnost da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) o aktuelnom problemu imovine i statusu u Crnoj Gori, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je upozorio da se adresa za razgovor nalazi u Beogradu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Da li Vučićeva izjava najavljuje izmještanje razgovora o unutarcrnogorskom problemu na međudržavni problem i kako će ta poruka uticati na potencijalni dijalog?

Crnogorski premijer Duško Marković je u današnjoj izjavi (15. januar) vezanoj za problem primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i odnosa sa Mitropolijom crnogorsko primorskom Srpske pravoslavne crkve, ponovio ranije iskazanu spremnost Vlade da se nastave razgovori o međusobnim odnosima:

“Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku pri primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora kada za to iskažu spremnost”.

Vučićevo upozorenje

Slično su prethodnih dana saopštili i ministar pravde Zoran Pažin i šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović nudeći dijalog o temeljnom ugovoru crkve sa državom.

Stav Mitropolije crnogorsko primorske SPC je bio da Vlada najprije povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nakon čega bi mogli biti otvoreni razgovori.

Zatim je uslijedila reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je upozorio da crnogorske vlasti moraju da razgovaraju isključivo sa Srpskom pravoslavnom crkvom sa sjedištem u Beogradu, a ne Mitropolijom crnogorsko primorskom.

Vučićeva teza je da imovina pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripada crkvi čije je sjedište u Beogradu.

“Ja samo molim Srpsku crkvu na to obrati pažnju, da nam neko ne bi rekao da naši manastiri pripadaju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i nekim drugim eparhijama, za koje je pitanje da li ih neki uvek vide u okviru Srpske pravoslavne crkve. Pre svega govorim o ljudima iz crnogorskog režima. Dakle da bude sasvim jasno, da je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa sedištem u Beogradu”, upozorio je Vučić.

Pitanje, sa kim će crnogorske vlasti razgovarati i da li je za crnogorsku Vladu prihvatljiva poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da je adresa za razgovore, o problemu Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, u Beogradu, a ne Cetinju, poslali smo Vladi Crne Gore, odakle nismo dobili odgovor.

Takođe Radio Slobodna Evrpoa (RSE) nije došao do sagovornika iz Mitropolije crnogorsko-primorske koji bi prokomentarisao Vučićevo upozorenje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa patrijarhom SPC Irinejom
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa patrijarhom SPC Irinejom

Nekadašnji ministar pravde Dragan Šoć ocjenjuje za RSE da Vučićeva izjava ide u prilog netačnoj tezi crnogorske vlasti – da je Mitropolija crnogorsko primorska samo ekspozitura Srpske pravoslavne crkve iz Beograda.

Izjava predsjendika Srbije je politički štetna jer narušava borbu koju Mitropolija vodi protiv aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kaže advokat Šoć


“Vučićeva izjava na neki način otvoreno ide na ruku glavnoj tezi vlasti u Crnoj Gori, a to je da je navodno Pravoslavna crkva u Crnoj Gori oličena u Mitropoliji i drugim eparhijama, kako oni to kažu infrastruktura Srbije i nekih velikosrpskih pretenzija.

Znači Vučić pokušava da porekne bilo kakvu pravnu i suštinsku autonomiju Mitropolije koja je inače prisutna vjekovima i želi da predstavi da je potpuno nevažno šta misli mitropolit crnogorsko primorski i drugi episkopi koji djeluju na području Crne Gore, a da jedina adresa za razgovore vezane za Zakon i imovinu jeste Patrijaršija u Beogradu. Što naravno nije tačno.

Prvo unutarcrkveni odnosi su drugačije postavljeni nego što to Vučić želi da prikaže. Drugo, on time podupire tezu crnogorske vlasti koja namjerom pravljenja Crnogorske pravoslavne crkve zabašuruje ono što je suštinska istina, da u Crnoj Gori postoji pravoslavna crkva i to nekoliko stotina godina koja ima svoje ime i svoj istorijat i oličava se u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj”, navodi Šoć.

Prema riječima advokata Šoća, Vučićeva inicijativa ne može da prođe jer sva imovina crkve u Crnoj Gori je upisana kao imovina Mitropolije crnogorsko primorske i eparhija, čime je njima priznat pravni subjektivitet u Crnoj Gori.

Niz disonantnih tonova na relaciji Beograd-Podgorica

Izjava predsjednika Srbije je politički štetna jer narušava borbu koju Mitropolija vodi protiv aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kaže advokat Šoć:

“SPC nije centralizovana do te mjere da se mora razgovarati samo sa Beogradom, nego je jako decentralizovana kako u pogledu odnosa između eparhija, tako i u pogledu imovine. I mislim daje intervencija Vučića vrlo nezgrapna, politički štetna, narušava borbu protiv Zakona. Ne okrivljujem ja Vučića za loše namjere nego prosto mislim da bi prije nego krene sa takvim izjavama trebalo dobro razmisli o tome kuda one vode.”

U opozicionom Demokratskom frontu (DF) su za RSE kratko saopštili da očekuju da će se unutar Srpske pravoslavne crkve lako dogovoriti ko će voditi pregovore sa crnogorskim vlastima.

“Uvjereni smo da će naš mitropolit i naši episkopi u saradnji sa njegovom svetošću patrijarhom i Sinodom, se dogovoriti i usaglasiti o načinu kako komunicirati sa Vladom Crne Gore. Mi u to ne sumnjamo i vjerujemo da je to pravi put”, kaže Poslanik DF-a Milutin Đukanović.

Njegov kolega, poslanik DF Milun Zogović je prethodno saopštio da “ako bi došlo do potpisivanja temeljnog ugovora, nakon povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, to može učiniti samo Srpska pravoslavna crkva, a nikako eparhije ili Mitropolija crnogorsko-primorska pojedinačno”.

Upozorenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da manastiri i crkve u Crnoj Gori ne pripadaju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama, već SPC u Beogradu, predstavlja još jedan u nizu disonantnih tonova na relaciji Beograd-Podgorica, odnosno Patrijaršija u Beogradu i Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Podsjetimo, dan pred sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj je raspravljano o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, opozicioni Demokratski front nije dobio blagoslov od mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da "svim sredstvima" spriječi usvajanje tog Zakona. Ali su taj blagoslov naknadno dobili od patrijarha SPC Irineja u Beogradu.

Predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske nisu podržali namjeru Aleksandra Vučića da u vrijeme Božića posjeti Crnu Goru i prisustvuje nalaganje badnjaka.

Uz to, godinama unazad je mitropolit Amfilohije oštro kritikovao crkvenu politiku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali je još teže ocjene izricao na račun politike Aleksandra Vučića u odnosu na Kosovo.

Zaoštravanje odnosa između SPC i crnogorskih vlasti je došlo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena prije 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će se u suprotnom smatrati državnom imovinom.

To je izazvalo proteste vjernika i sveštenstva SPC u Crnoj Gori, kroz molebane i protestne šetnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG