Dostupni linkovi

Molitveni skup u Podgorici: U fokusu Zakon o slobodi vjeroispovijesti


"Srpska Nova" u hramu u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

"Srpska Nova" u hramu u Podgorici

Vjernici koji poštuju Julijanski kalendar okupili su se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje su dočekali pravoslavnu Novu godinu. Nalagani su badnjaci, a Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, Amfilohije služio je moleban nakon čega je protojerej Velibor Džomić pročitao njegovo obraćanje vjernicima.

Centralna tema i ovog obraćanja bio je Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je SPC oštro kritikovala.

U tekstu se ponavljaju ranije kvalifikacije poput onih da je na djelu “svojatanje svetinja od strane bezbožnika”, da je zakon “neljudski” jer se njime hoće hramovi i crkve. „Moderni ideopoklonci kliču “da je vječna”, a hoće da liše Crnu Goru svega što je čini vječnom“, kaže se u govoru.

Proslava je prošla u miru, bez incidenata.

SPC je u ponedeljak uveče moleban održala i u Beogradu, koji je predvodio patrijarh Irinej.

Podsjetimo, početkom januara ove godine Srpska kuća, koja okuplja kulturne institucije Srba u Crnoj Gori, saopštila je da neće organizovati doček pravoslavne Nove godine, poštujući, kako su naveli, preporuku Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve „da se izbjegne svaki vid politizacije molebana i litija koje predvode vladike SPC”. Srpska kuća, koja je finansirana iz Srbije otvorena je početkom prošle godine U Podgorici.

Pravoslavna Nova godina se u Podgorici organizovano dočekuje od 1998. godine. Nakon što su je par godina organizovale partije, organizaciju je preuzela SPC i ona se tradicionalno održavala ispred crkve Svetog Đorđa u centru Podgorice. Poslednjih nekoliko godina doček pravoslavne Nove godine organizovao je opozicioni Demokraski Front (DF) na glavnom podgoričkom trgu.

Prošle godine nakon odbijanja opštine da DF-u izda dozvolu za okupljanje na trgu, okupljanje je organizovano na platou ispred Hrama Hristovog vaskrsenja.

XS
SM
MD
LG