Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore: Otvoreni smo za razgovor sa Mitropolijom


Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da Vlada Crne Gore ostaje otvorena za inkluzivni dijalog sa svim vjerskim zajednicama, kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora, kad za to iskažu spremnost", kazao je Marković na prezentaciji programa hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske Unije danas u Podgorici.

On je kazao da su od pripreme nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica 2015. godine do njegovog usvajanja održane opsežne i detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama i drugim zainteresovanim subjektima u Crnoj Gori.

“Nakon što smo prihvatili sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, zatraženo je mišljenje Venecijanske komisije, čije su sve preporuke uvrštene u tekst Zakona. Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih pred zakonom i potvrđuje sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica”, naglasio je Marković.

Govoreći o pregovorima o članstvu sa EU, Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da će Crna Gora nastaviti da posevećeno ispunjava obaveze iz integracionog procesa.

“Očekujemo intenziviranje aktivnosti u pravcu otvaranja posljednjeg poglavlja 8 – Konkurencija, kao i zatvaranje onih pregovaračkih poglavlja koja mogu biti spremna u relativno kratkom roku” kazao je Marković.

XS
SM
MD
LG