Dostupni linkovi

CG: Protesti zbog Zakona o vjeroispovijesti, najveći skupovi u Podgorici i Nikšiću


Litija, 3. januar 2020.
Litija, 3. januar 2020.

Vjernici Srpske pravoslavne crkve su i večeras u mnogim gradovima Crne Gore protestovali zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti za koji smatraju da diskriminiše pravoslavne vjernike i crkvu.

Najveći skupovi su održani u Podgorici i Nikšiću gdje je molebanima i litijama prisustvovalo više hiljada građana. Protestnu šetnju u Podgorici je predvodio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije. Protestnoj šetnji je prethodio moleban u Hramu Hristovog vaskrsenja, pri čemu je sveštenik Branko Vujačić apelovao na građane da tokom litije ne nose nacionalna i partijska obilježja, kao i da ne bacaju petarde.

Mitropolit Amfilohije je rekao: „One koje su izglasali Zakon o slobodi vjeroispovjesti, glasali su oni ljudi koji su svake noći u litijama i da zbog toga ne znam u čije ime su usvojili taj zakon“.

U Nikšiću je protestnu šetnju predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije koji je optužio crnogorsku vlast da nije htjela ni da razgovara sa SPC o regulisanju međusobnih odnosa, dok je vlast sa ostalim tradicionalnim vjerama u Crnoj Gori sklopila ugovore.

„Samo vaš večerašnji izlazak u Nikšiću i širom Crne Gore bio bi dovoljan da razumna vlast povuče ovaj zakon iz procedure i da ga radikalno izmijeni uz dijalog sa svojom crkvom", rekao je Joanikije obraćajući se vjernicima.

Nekoliko hiljada građana Berana je takođe protestovalo šetnjom nakon okupljanja u porti manastira Đurđevi stupovi. Lokalni mediji su snimili fotografiju sa transparentom „Vučiću poslušaj oca Gojka!“ Napis na transparentu se odnosi na izjavu rektora centinjske Bogoslovije Gojka Perovića koji je, povodom najave dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Badnji dan u Crnu Goru, izjavio da „Vučić treba da dođe kao državnik u posjetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Vjerski praznici nijesu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe“.

Crkveni protesti su održani i u drugim gradovima Crne Gore.

XS
SM
MD
LG