Dostupni linkovi

Vučić, Crkva, Crna Gora i Kosovo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa pratrijarhom SPC Irinejom, u Beogradu, 2. decembra 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa pratrijarhom SPC Irinejom, u Beogradu, 2. decembra 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić produžava svoju vlast predstavljajući se kao "zaštitnik srpskog naroda", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aleksandar Popov iz nevladine organizacije Centar za regionalizam.

Popov za Facebook rubriku Zašto? RSE u tom ključu tumači i poruku predsednika Srbije da bi Zakon o slobodi veroispovesti sličan onom u Crnoj Gori mogao biti usvojen i na Kosovu, što niko zvanično na Kosovu nije izneo kao mogućnost.

Vučić je povodom usvajanja Zakona koji je na snagu u Crnoj Gori stupio 8. januara, a koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) okarakterisala kao "pokušaj otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori", rekao da pripreme za sličan zakon na Kosovu već vidi kroz, kako je naveo, tamošnje udžbenike i kampanju u čijem je fokusu kosovska baština koja "treba da bude različita od srpske".

"On je na taj način još pojačao priču da je Crna Gora time ne samo priznala nezavisnost Kosova nego dala i alibi Kosovu da donese još jedan takav zakon 'koji je usmeren protiv Srba i srpskih manastira i crkava' ", kaže Aleksandar Popov.

Crna Gora je Zakon o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica usvojila 26. decembra prošle godine i od tada se u Crnoj Gori i Srbiji, održavaju protesti SPC.

Mitropolit Mihailo i mitropolit Amfilohije različito o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Za SPC sporna je formulacija Zakona da će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago".

Aleksandar Popov ocenjuje da su od početka jačanja tenzija sa Crnom Gorom zbog usvajanja Zakona, afere u Srbiji kojima su osumnjičeni najviši predstavnici vlasti gurnute u stranu.

"Dakle, njemu (Vučiću) ide potpuno u račun da, proizvodeći nacionalizam i suprotnosti sa drugima, on bude taj koji je zaštitnik srpskog naroda, pa zato na tome i pliva", kaže Popov.

Popov dodaje da gotovo nema ni jedne države sa prostora bivše Jugoslavije sa kojom vlast u Beogradu ima korektne odnose.

"Moramo imati u vidu da je to garnitura koja je bila deo vladajuće nomenklature devedesetih, kada su vođeni ratovi koji su počeli tako što je proizvođen nacionalizam i animozitet prema drugima. Onda su na tome plivali dok na kraju nije dogorelo i dok se nije istopila cela ta priča", navodi Popov.

On zaključuje da se danas ponavlja matrica koja se dešavala i devedesetih godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG