Dostupni linkovi

Dačić: Odnosi Beograda i Podgorice veoma loši


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Beograda i Podgorice veoma loši zbog usvajanja crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti i ocenio da onaj ko u Srbiji prihvata njegovo donošenje "izdaje svoju zemlju".

"Taj ko to toleriše, taj izdaje svoju zemlju, ali problem je što su to interesni krugovi", rekao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je odbacio optužbe grupe intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije koji su u apelu ocenili da Beograd ugrožava mir i stalbilnost" u Crnoj Gori i regionu, te zatražili od međunarodne javnosti da osudi "političku, crkvenu i medijsku kampanju" iz Srbije.

"Nikada nismo rekli da želimo da Crna Gora bude sa Srbijom u jednoj državi niti smo donosili akte koji bi imali bilo kakve veze s unutrašnjim odnosima u Crnoj Gori. U Crnoj Gori stalno tvrde da Srbija navodno želi da ponovo bude u istoj državi sa Crnom Gorom. Ne da ne želimo, nego je to završena priča", rekao je Dačić.

Naveo je da je Srbija izrazila nezadovoljstvo zbog donošenja zakona za koji smatra da je uperen protiv srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, i apelovao na vlasti Crne Gore da taj problem bude rešen u miru i dijalogom.

Dodao je da su na prijemu koji je u ponedeljak, 13. januara priredio za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Srbiji bili svi šefovi stranih ambasada, uključujući ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića, ali da nije imao prilike da razgovara s njim o aktuelnoj situaciji.

Crna Gora usvojila je Zakon o slobodi veroispovesti 27. decembra, a Zakonu se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva, ali i zvaničnici i deo opozicije u Srbiji.

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago".

XS
SM
MD
LG