Dostupni linkovi

Vučić odustao od posete Crnoj Gori na Božić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće za Božić posetiti Crnu Goru, kako je to ranije najavio.

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejom, rekao da bi njegovu privatnu posetu vlast u Crnoj Gori iskoristila da kaže da je reč o napadu na nezavisnost i ustavni poredak te zemlje.

"Mi poštujemo njihovu nezavisnost, ma šta ja mislio o lenjosti i gluposti vlasti u Srbiji 2006. godine. Doneo sam odluku da ne idem i sa tim se saglasio (patrijarh) Irinej", kazao je Vučić.

Dodao je da je njegova poseta bila već pripremljena, i da zna da bi na liturgiju u Pljevljima, na severu Crne Gore, kojoj je nameravao da prisustvuje, došlo između 30.000 i 40.000 Srba, ali da je protiv njega u toj zemlji pokrenuta "hajka".

"Doneo sam tu odluku zato što sam siguran da bi bilo izazivanja sukoba, a ja neću sukobe. Zato što znam da bi neki to iskoristili da naškode srpskom narodu u Crnoj Gori", rekao je Vučić.

Govoreći o stavu međunarodne zajednice povodom njegove najavljene posete, Vučić je kazao da ona vodi "histeričnu kampanju laži", i naveo tekst agencije Asošiejted pres koja je ocenila da on posetom "doliva ulje na vatru".

Parole protiv Đukanovića na protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Rekao je da će Srbija nakon ovih dešavanja "deset puta više nego sada" podržavati sve institucije Srba u Crnoj Gori, ali da se neće mešati u državna pitanja.

Naveo je da vlast u Crnoj Gori ima cilj da asimiluje srpsku manjinu koja čini, kako je kazao, 28,7 odsto stanovništva i na taj način ga obespravi.

Govoreći o "obespravljenosti" srpskog naroda, Vučić je naveo da Albanci koji u Severnoj Makedoniji čine 25 odsto stanovništva imaju službeni jezik i predsednika Skupštine, a Srbi u Crnoj Gori ništa.

Do sastanka predsednika Srbije i patrijarha je došlo dan pošto je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović po instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova odbio da primi protestnu notu crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Gotovo istovremeno je i otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Srbiji odbio da primi notu srpskog MSP-a.

XS
SM
MD
LG