Dostupni linkovi

Vučić: Vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog sa SPC


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) čiji je deo Mitropolija crnogorsko-primorska, prenosi agencija Beta.

On je posle otvaranja novog pogona fabrike Mei Ta u Obrenovcu rekao da je dijalog "uvek lekovit" i dodao da je Srbija spremna da pomogne "po svim pitanjima" u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

"Mi se ne mešamo, ali imam samo jedan strah. Želim da obratite pažnju na jednu stvar, crnogorske vlasti spominju dijalog sa Mitropolijom crnogorskom-primorskom. Oni moraju da razgovaraju sa SPC. Mitropolija crnogorsko-primorska je deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu. Molim SPC da obrati pažnju na to da neko sutra ne bi rekao da naši manastiri pripadaju mitropoliji ili eparhiji", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je sličan zahtev Beograd izneo i u razgovorima sa Prištinom "kako Albanci ne bi sutra izmišljali neku kosovsku pravoslavnu crkvu, mitropoliju ili eparhiju kosovsku".

Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin izjavio je ranije da je vlada spremna da bez odlaganja započne dijalog o primeni Zakona o slobodi veroispovesti sa "svim verskim zajednicama" kao i da je spremna da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, "čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga", navodi agencija Beta.

Pročitajte i ovo:


XS
SM
MD
LG