Dostupni linkovi

Beograd: Moleban SPC povodom pravoslavne Nove godine, ali i Crne Gore


Molitveni skup SPC za 'narod u Crnoj Gori' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Molitveni skup Srpske pravoslavne crkve u Beogradu

Srpska pravoslavna crkva (SPC) održala je ispred Hrama svetog Save u Beogradu molitveni skup za početak Nove godine po julijanskom kalendaru, koji je ujedno bio i skup podrške, kako je ranije saopštieno, "narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima".

„Hoće da nam oduzmu svetinje, i to oni koji sa svetinjama nikakvo zajedništvo nemaju“, rekao je patrijarh SPC Irinej koji je služio moleban sa sveštenstvom Hrama svetog Save.

SPC se oštro protivi novom crnogorskom Zakonu o veroispovesti, a za njih je pre svega sporna formulacija zakona po kojoj će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago".

„Ovo što se dešava u Crnoj Gori, osudio je čitav hrišćanski pravoslavni svet, osudile su sve pravoslavne crkve, ali oni kao da ušiju nemaju niti očiju da vide da je narod spreman da brani svoje svetinje. Ne samo rečima, nego i životima svojim“, izjavio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pred nekoliko hiljada okupljenih građana.

„Pomolimo se da Gospod urazumi tamošnje ljude koji odlučuju, da ostave na miru svetinje, da se narod smiri. A narod se neće smiriti dok ne odustanu od svojih namera“, rekao je Irinej u govoru na kraju molebana.

Moleban je završen tačno u ponoć, kada je ispred Hrama priređen vatromet povodom dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru.

Na skupu ispred Hrama se mogao videti transparnet „Milo, nemoj da lomiš krstove, nemoj da pališ srpske svetinje u Crnoj Gori“.

Okupljanje je proteklo mirno i bez incidenata.

SPC je u ponedeljak uveče moleban održala i u Podgorici.

Irinej: Narod je spreman da brani svoje svetinje
Irinej: Narod je spreman da brani svoje svetinje

SPC je i 8. januara, u danu kada je na snagu stupio novi Zakon o veroispovesti u Crnoj Gori, organizovala šetnju centrom Beograda i moleban ispred Hrama svetog Save kada je episkop remezijanski SPC Stefan poručio okupljenima da Srbi u Crnoj Gori "30 godina nemaju slobodu, ali da ipak opstaju". U molebanu su se, između ostalog, pomolili da "neprijatelji odustanu od nasilja prema našim hramovima i grbovima" i da "ne proteruju narod".

Od usvajanja zakona 27. decembra 2019. protesti vernika se, osim u Crnoj Gori, održavaju i u gradovima Srbije.

U organizaciji SPC skupovi su organizovani i u Nišu, Kruševcu, Kragujevcu, Kraljevu, Prijepolju, Priboju i Vršcu.

XS
SM
MD
LG