Dostupni linkovi

Civilni sektor poziva na smirivanje tenzija između Srbije i CG


Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ilustracija
Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ilustracija

Deset organizacija civilnog društva iz Srbije i Crne Gore uputilo je apel vladama te dve zemlje da "hitno smire" međusobne tenzije.

Organizacije poručuju da Srbija i Crna Gora, kao kandidati za prijem u Evropsku uniju (EU), treba da sporna pitanja rešavaju u duhu regionalne saradnje.

"Smatramo da je dužnost lidera obe zemlje da vlastitim primerom pokažu spremnost da dijalogom reše postojeće razmirice, umesto da populistički podstiču niske nacionalističke strasti koje možda mogu doneti glasove na predstojećim izborima, ali mogu imati i dugoročne i ozbiljne posledice", navedeno je u saopštenju.

Srbija i Crna Gora imaju zajedničku i dugu istoriju bliskih odnosa, a građane dve zemlje povezuju neraskidive porodične, prijateljske, kulturne i ekonomske veze, piše u tekstu.

"Nacionalistička retorika, mobilizacija mržnje, verske netrpeljivosti i straha, kao i napadi putem tabloidnih medija na odluke jedne ili druge zemlje, podsećaju na metode korišćene devedesetih godina prošlog veka, koje su kulminirale razarajućim sukobima na teritoriji cele bivše Jugoslavije", upozorile su organizacije civilnog društva.

Istakli su da "predstavnici vlasti moraju da pokažu da su politički zreli i odgovorni i da ophođenje u odnosima dve države treba da bude takvo da podstiče na mir i stabilnost u regionu, slobode garantovane zakonima, privrednu, kulturnu, zdravstvenu i obrazovnu saradnju i stabilnost garantovanu nezavisnim demokratskim institucijama nasuprot individualnim političkim hirovima".

Apel su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar savremene politike, Centar za evropske politike, Centar za građanske slobode, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove, Evropski pokret u Srbiji, Institut alternativa, Komitet pravnika za ljudska prava i Politikon mreža.

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti i formalno je 28. maja odlučilo o otvaranju granice za državljane 26 zemalja koji imaju manje od 25 slučajeva zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika.

Na listi nema Srbije, čiji su najviši zvaničnici oštro napali najavu Vlade Crne Gore da za tu zemlju neće biti otvorene granice. Iz Crne Gore je poručeno da je odluka doneta iz epidemioloških razloga i da će se lista zemalja ažurirati jednom nedeljno, a Srbija je tu meru nazvala političkom.

Dan nakon crnogorske najave o otvaranju granica, Direktorat Civilnog vazduhoplovstva Srbije je crnogorskom prevozniku Montenegro Erlajns (Montenegro Airlines) do daljeg ukinuo dozvolu za sletanje na beogradski aerodrom, a tu meru su zvaničnici Srbije označili kao "ekonomsku".

Poslednjim potezima Beograda i Podgorice i izjavama političara nastavljena je razmena zapaljive retorike koja traje poslednjih nekoliko meseci, od usvajanja Zakona slobodi veroispovesti u Crnoj Gori kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva.

Crna Gora prva zemlja u Evropi bez COVID-19?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

XS
SM
MD
LG