Dostupni linkovi

Vučić o odluci Crne Gore: Jasno da je reč o politici


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, govoreći o odluci Crne Gore da svoje granice ne otvori i za državljane Srbije, da je spreman da razgovara, ali da ni sa kim iz te zemlje nije u kontaktu, i da "ne zna o čemu bi pričali".

"To je sramota da o tome govorimo. Nije besmisleno, nego toliko sumanuto da nemam reči", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Na zvanično obrazloženje crnogorske vlade – da od 1. juna dopušta ulazak putnika iz zemalja gde je broj aktivno zaraženih korona virusom manji od 25 na 100.000 stanovnika, Vučić je odgovorio da se u Srbiji identifikuje više zaraženih od toga jer se dnevno testira više hiljada ljudi pošto se radi na "ozbiljnoj zaštiti naroda".

"Nikakvi to nisu principi i jasno je da je reč o politici i to poštujem", rekao je Vučić.

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti i formalno je 28. maja odlučilo o otvaranju granice za državljane onih zemalja čija je aktivna stopa slučajeva COVID-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika.

Tako će na predlog Instituta za javno zdravlje, bez karantina i izolacije u Crnu Goru moći da uđu državljani: Slovenije, Islanda, Hrvatske, Slovačke, Švajcarske, Albanije, Austrije, Norveške, Monaka, Kosova, Njemačke, Grčke, Mađarske, Danske, Litvanije, Letonije, Azerbejdžana, Luksemburga, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Izraela, Sjeverne Makedonije, Republike Irske, Češke, Finske i Estonije.

Kako je objavljeno na Twitter nalogu Vlade Crne Gore, potpredsednik Vlade Milutin Sinović je saopštio da "Crna Gora ne zatvara svoje granice".

Na listi nema Srbije, čiji su najviši zvaničnici oštro napali najavu Vlade Crne Gore da za tu zemlju neće biti otvorene granice. Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da će se lista zemalja, za koje će 1. juna biti otvorene crnogorske granice, ažurirati jednom nedeljno.

Crna Gora prva zemlja u Evropi bez COVID-19?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

XS
SM
MD
LG