Dostupni linkovi

Brnabić: Jasna poruka Podgorice da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da joj je "savršeno jasna" poruka Podgorice da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori.

Brnabić je za televiziju B92 rekla da je odluka Crne Gore o otvaranju granica te zemlje za građane više zemalja, ali ne i Srbije, politička i, kako je navela, pogrešna, prenela je agencija Beta.

"Ta njihova odluka je vođena političkim motivima a što se tiče poruke premijera Markovića da sam mogla da ga pozovem kako bi mi razjasnio tu odluku, nema šta da mi je neko obrazlaže, sve mi je savršeno jasno", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Vlada Crne Gore je 25. maja najavila otvaranje crnogorskih granica, od početka juna, za više država koje ispunjavaju epidemiološki kriterijum Instituta za javno zdravlje da imaju najviše do 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika. Među njima od država regiona nema Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova i Severne Makedonije.

Crnogorski premijer Duško Marković je tada izjavio da odluka o otvaranju granice prema pojedinim državama nije politička već je donesena u skladu sa epidemiološkim standardima.

“Vučić (Aleksandar, predsednik Srbije) je mogao je da pozove Đukanovića (Milo, predsednik Crne Gore), Brnabić (Ana, premijerka Srbije) mene ako im nešto nije bilo jasno, ali da mi pitamo šta ćemo da uradimo sa onim što je naš interes - to nikako”, rekao je Marković nakon premijerskog sata u državnom parlamentu u Podgorici, 27. maja.

Kao odgovor na odluku Crne Gore, direktorat Srbije za civilno vazduhoplovstvo je crnogorskom prevozniku Montenegro erlajns (MA) do daljeg ukinuo dozvolu za sletanje na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i šef diplomatije Ivica Dačić, izjavili su da će „Montenegro erlajns moći da sleti u Beograd kada i Er Srbija u Crnu Goru“.

Brnabić je u četvrtak za B92 rekla kako veruje da će Podgorica svoju odluku o granicama promeniti „pod pritiskom turističkog sektora“.

"Verujem da će biti velikog pritiska hotelijera jer je turizam najveći deo njihove ekonomije i zato su naši građani veoma dobri turisti. U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom i verujem da će nas onda pozivati da dođemo u Crnu Goru. Ja pozivam građane da ne idu tamo gde su nepoželjni, ali gde god da odu Vlada Srbije će biti otvorena za saradnju", navela je premijerka.

Brnabić je izjavila i da Srbija poštuje Crnu Goru kao susednu državu i da se zalaže za regionalnu stabilnost i „bolje povezivanje u cilju unapređenja kvaliteta života građana celog regiona“.

Ona je navela da ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore, ali i dodala da je njena ustavna obaveza kao premijerke i obaveza Srbije kao države da brinu o Srbima u Crnoj Gori, da njihova prava budu zaštićena.

"To radi svaka ozbiljna država. Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, žao mi je što su oni u poslednje vreme izabrali neki drugi put, da se u 21. veku bave osnivanjem crkve umesto digitalizacijom, da želite da idete ka EU a konfiskujete nečiju imovinu. To je daleko od onoga kako ja razmišljam", rekla je Ana Brnabić.

Upitana za odluku Hrvatske da ne otvori svoje granice za državljane Srbije, ona je rekla da je Zagreb doneo tu odluku samo za članice EU i da pretpostavlja da "nešto ne računaju preterano na turiste iz Srbije".

XS
SM
MD
LG