Dostupni linkovi

Crna Gora otvara početkom juna granice sa nekoliko država


Crnogorski premijer Duško Marković
Crnogorski premijer Duško Marković

Prve države sa kojima će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija i Grčka, najavio je crnogorski premijer Duško Marković na konferenciji za medije.

Kako je obrazložio, ove države ispunjavaju odgovarajuće epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje odnosno imaju najviše 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

„Makar još dvije iz regiona ispunjavaju uslove ali situacija se mijenja iz dana u dan. Moguće da ćemo otvoriti sa još nekim državama iz regiona ali zavisi kakva će situacija biti kad naredba stupi na snagu“, kazao je Marković.

Strancima, koji budu dolazili u Crnu Goru, neće tražiti posebna testiranja na ulasku u zemlju a dijeliće ima jasna uputstva i pravila koja treba da poštuju tokom boravka.

Prema njegovim riječima, namjera je da od sledeće sedmice otvore vrtiće i igraonice, kao i da se omogući ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja.

„Biće dozvoljena i organizacija krštenja i svadbenih veselja uz ograničenje broja prisutnih“, naglasio je Marković.

Crna Gora od juče (24. maj), nakon 68 dana od prvog zabilježenog slučaja, zvanično više nema oboljelihod COVID 19.

Već 20 dana, od 5-og maja nije registrovan nijedan slucaj infekcije.

„Ovo je uspjeh države i svakog pojedinca i rezultat na koji možemo biti ponosni ali nas obavezuje da nastavimo odgovorno kako bismo sanirali posledice ekonomske krize. Crna Gora je prva država u Evropi koja je pobijedila virus. Strategija je da uvijek budemo korak i po“, naveo je Marković.

Prvi potvrđeni slučajevi virusa korona u Crnoj Gori bili su 17. marta, čime je postala poslednja država u Evropi u kojoj su zabilježeni prvi obolijeli od COVID-19.

U Crnoj Gori su od početka ukupno oboljele 324 osobe, a oporavilo se 315.

Preminulo je devet osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona.

Kraj epidemije COVID 19 u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi biti proglašen 2. juna, odnosno 28 dana od poslednjeg registrovanog slučaja oboljevanja.

Kraj epidemije u Evropi prva je proglasila Slovenija, uprkos činjenici da i dalje ima novih slučajeva obolijevanja.

XS
SM
MD
LG