Dostupni linkovi

Vučić o odluci Podgorice: 'Mi u to blato nećemo ulaziti'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

“Nemam nikakvu sumnju da je reč o političkoj odluci u Crnoj Gori”, kazao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, odgovarajući na novinarsko pitanje o odluci Vlade Crne Gore da od 1. juna građanima nekih zemalja, među kojima nema Srbije, otvori granice.

Naime, prve države sa kojima će Crna Gora početkom juna otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija i Grčka​.

Vučić je, u izjavi novinarima u Smederevskoj Palanci, istakao da veruje da će se ta odluka menjati, ne zato što crnogorske vlasti vole Srbiju, nego iz interesa, a da Srbija „neće da ulazi u to blato“ i neće zabraniti ulazak građanima te države.

Kazao je da sve zemlje kojima je Crna Gora dozvolila ulazak imaju proporcionalno značajno veći broj preminulih od korona virusa nego Srbija.

Vučić: Mi ćemo svoje granice držati otvorenim

"Mi ćemo da držimo naše granice otvorenim, jer je to ne samo u evropskom duhu, već u srpskom duhu, duhu dobrih prijateljskih i bratskih odnosa, a time bismo kažnjavali i 30 odsto Srba koji tamo žive, a nećemo da kažnjavamo ni njih, niti ostale građane Crne Gore", rekao je Vučić.

Komentarišući odluku Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije (DCV) da zabrani sletanje aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom, Vučić je konstatovao da je to logično, jer ako je zabranjen ulazak državljanima Srbije u Crnu Goru, onda bi prilikom ukrcavanja morala da se „broje crvena krvna zrnca“.

„Kako bismo mi razdvajali ljude – vi možete, vi ne možete ući u avion, u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore“, kazao je Vučić.

“Ljudi će da biraju da li će otići u Grčku ili Ameriku ili u Rusiju, gde god hoće, a ja ću da pozivam da se ostane u Srbiji. Svi su kod nas dobrodošli, i mi ćemo se tako ponašati,” rekao je Vučić.

Vučič: Grenel demantovao da postoji rok za sporazum Beograda i Prištine

Kad je reč o septembru kao roku za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine Vučić je novinarima rekao da je i sam Ričard Grenel (Richard Grenell), izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine to demantovao.

A povodom aktuelne političke situacije u Prištini, rekao je da ne zna “ko je u Prištini na vlasti, ko nije, ko koga ruši, ništa ne razumem”.

“Šta god da Albanci urade, oni će imati podršku onih zemalja koje su ih priznale. Ali, nama je vreme od 7 godina donelo to da možemo da iznosimo svoju poziciju. Međutim, očekujem da nam neko u međunarodnoj zajednici kaže kako treba da izgleda sporazum o normalizaciji odnosa. Da li to podrazumeva priznanje Kosova? Nisam još dobio nijednu premisu na osnovu čega bih izveo zaključak kako bi taj sporazum trebalo da izgleda”, kazao je Vučić.

Inače, Ustavni sud Kosova bi do 29. maja trebalo da odluči da li je dekret predsednika te zemlje Hašima Tačija o određivanju novog mandatara vlade, Avdulaha Hotija iz drugoplasirane partije, Demokratskog saveza Kosova (DSK), ustavan ili ne. Do tada traje suspenzija dekreta, a Aljbin Kurti ostaje premijer na dužnosti.

Vučić je izjavu novinarima dao u Smederevskoj Palanci, u čijoj industrijskoj zoni Guberaš je položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona južnokorejske kompanije "Kjungšin Kejbl" (Kyungshin Cable), u kome će se proizvoditi delovi za tradicionalne automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije.

XS
SM
MD
LG