Dostupni linkovi

Bez dogovora Srbije i Kosova oko tablica nakon razgovora u Briselu


BriselLoop.mp4

Na razgovorima u Briselu 21. novembra nije postignut dogovor između Kosova i Srbije oko registarskih tablica, izjavio je evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell). Na dogovor nije pristao kosovski premijer, rekao je Borelj. EU od Kosova jasno traži da odustane od kazni, a od Srbije da ne izdaje više tablice.

"Nakon mnogo sati razgovora dve strane se nisu dogovorile o rešenju danas. Mislim da postoji ozbiljna odgovornost za neuspeh i bilo kakvu eskalaciju narednih dana. Predsednik Vučić je prihvatio, ali premijer Kurti nije", naveo je Borelj u ponedeljak, 21. novembra, nakon višesatnih razgovora.

Zatražio je od dve strane da odmah ispune dva zaheva Brisela:

"Očekujem da Kosovo odmah obustavi narednu fazu odluke oko tablica (izdavanje kazni), a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica", rekao je Borelj.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je razočarenje što Srbija i Kosovo nisu postigle dogovor o registarskim tablicama. Šef aljanse potvrdio je da je razgovarao sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom nakon susreta na najvišem političkom nivou između EU, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

"Sada je vreme za odgovornost i pragmatična rešenja. Eskalacija se mora izbeći. NATO i KFOR ostaje na oprezu", objavio je Stoltenberg na Twitter nalogu.

Borrell je na Twitteru objavio da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO saveza naglasivši da ga je obavestio o "razočaravajućem ishodu današnjeg sastanka na visokom nivou između Prištine i Beograda" koji je organizovala EU.

"Eskalacija se mora izbeći. EU i NATO ostaju u koordinaciji i na terenu", napisao je Borrell.

Vučić pozvao Srbe sa Kosova na sastanak u Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predstavnike Srbe sa Kosova na sastanak u Beograd nakon neuspešnog pokušaja da se u Briselu pronađe rešenje za krizu nastalu zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila.

Taj sastanak će prema njegovim rečima biti održan u ponedeljak uveče 21. novembra.

Vučić je Srbima na Kosovu uputio molbu da sačuvaju mir.

"Da damo sve od sebe da sačuvamo mir, da izbegavamo sukobe, ako protestuju da protestuju mirno", rekao je Vučić na konferenciji za medije u Beogradu po povratku iz Brisela.

Policija Kosova potvrdila izricanje novčanih kazni od 22. novembra

Kosovska policija je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila da će od 22. novembra početi sa izricanjem kazni za vozače koji voze vozila sa srpskim tablicama. Izricanje kazni počinje ujutru, 22. novembra iza 08:00 sati.

Izricanje kazne deo je odluke Vlade Kosova za preregistraciju automobila s ilegalnim srpskim tablicama u RKS, Republika Kosovo.

Mera opomene traje do 21. novembra, nakon čega se ide u fazu izricanja novčanih kazni od 150 eura. Ova mera će prema navodima kosovske policije trajati do 21. januara 2023. godine.

Do 20. novembra, prema podacima policije, vozačima automobila sa nelegalnim srpskim tablicama izrečeno je oko 1.740 opomena.

Srbi u severnim opštinama Kosova upozorili su da će se protiviti izricanju novčanih kazni, kao što su se protivili odluci Vlade o registarskim tablicama.

Vlada Kosova počela je da sprovodi svoj plan od 1. novembra.

Kosovo želi u paketu i dogovor o normalizaciji odnosa

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je zahtev EU da Kosovo ne počne da naplaćuje kazne i da Srbija ne izdaje nove registarske tablice neprihvatljiv "ako uz njega nije priložen i dogovor da se hitno obavežemo na konačni sporazum za normalizaciju odnosa".

U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom: sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD -
naveo je Kurti, dodavši da je to isključeno i da zbog toga Kosovo nije prihvatilo ni dogovor o tablicama.

"U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom: sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa."

On je naveo kako su se bili dogovorili da naredna faza sprovođenja odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, a da će Srbija prestati da izdaje tablice u Srbiji (sa oznakom KM).

"Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije popraćeno onim na šta smo pozvani. U predlogu koji su nam juče doneli Borelj i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor (vezan za normalizaciju odnosa) postignemo do marta 2023. godine. Borelj je praktično odustao od roka mart 2023 i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borel) je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije", ustvrdio je Kurti.

On je rekao kako je uvek spreman da dođem "sa istom strukturom i redosledom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u centru kao i aktuelnim pitanjima koja su promenljive prirode, kao što su registarske tablice".

"Ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama, ali ne smemo da postanemo držani lideri koji se bave samo tablicama i ne našim odnosima. Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom predlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", poručio je Kurti.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je negirao tvrdnje kosovskog premijera da je Josep Borrell "odustao od francusko-nemačkog predloga".

"EU nastavlja da u potpunosti stoji iza ovog predloga i ohrabruje strane da se dogovore oko teksta čim budu spremni dokažu međunarodnoj zajednici da su u stanju da idu na evropska rešenja. Ono što je sada ključno je da obe strane izbegnu eskalaciju, što zahteva hitnu akciju obe strane - Kosovo da ne počne da izriče kazne, a Srbija da ne izdaje nove tablice KM. Ne može biti pregovora o normalizaciji odnosa uz pretnju nasiljem", upozorio je Stano u pisanoj rekaciji koji je dostavio medijima.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da Kosovo nikada neće odustati od jasnog cilja, mira i dugoročne stabilnosti, te je kritikovala visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja zbog "pristrasnosti".

Osmani je navela da je "prvo pravilo svakog procesa posredovanja nepristrasnost".

"Da je Borelj poštovao osnovne principe neutralnosti, on bi Srbiji pomenuo bar neke od delova kršenja briselskog sporazuma, umesto da optužuje Kosovo", navela je Osmani u objavi na Fejsbuk nalogu.

Srbija pristala da ne izdaje tablice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora u Briselu u ponedeljak da nema dogovora, ali da će Srbija poslušati savet visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, "koji je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice".

"Mi ćemo poslušati i videćemo šta će uraditi druga strana. Svima je jasno ko je želeo dogovor, očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije. Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani", rekao je Vučić.

Pred nama su besane noći i mnogo teških dana -
ustvrdio je Vučić.

Vučić je ustvrdio da dogovor nije postignut iz njemu "nejasnih razloga". Naveo je kako je "srpska strana bila potpuno konstruktivna", te prihvatila "i deset puta menjane tekstove", ali da "albanska nije bila spremna".

"Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani. To je sve vreme kamen spoticanja, što neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano i što je dogovoreno, već bi želeli da se primenjuje nešto što nije ni razgovarano. Hoću narodu na Kosovu i Metohiji da kažem da ćemo biti uz njih i da će njihova država uvek bez obzira na sve biti uz njih", rekao je još novinarima u Briselu nakon sastanka.

"Pred nama su besane noći i mnogo teških dana", ustvrdio je Vučić.

"Mir, stabilnost, dijalog, fokus na prosperitetnu budućnost Balkana - to je bilo na dnevnom redu predsednika Vučiča danas u Briselu. On je opet pokazao koliko nam je stalo i koliko smo otvoreni za kompromis. Srbija će ostati posvećena", poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić na Tviteru.

Opasan bezbednosni vakum na Kosovu

Borelj je takođe rekao kako postoji ozbiljna odgovornost za bilo kakvu eskalaciju na Kosovu narednih dana. Podsetio je da je nakon ostavki stotina policajaca srpske nacionalnosti na Kosovu, u severnom delu ostalo na dužnosti "manje od 50 kosovskih policajaca", što nije dovoljno.

Nakon ostavki stotina policajaca srpske nacionalnosti na Kosovu, u severnom delu ostalo na dužnosti manje od 50 kosovskih policajaca, što je ostavilo veoma opasan bezbednosni vakum -
naglasio je Borelj.

"To je ostavilo veoma opasan bezbednosni vakum. Vakum i veoma ranjivu situaciju", upozorio je Borelj, dodavši da međunarodne snage jesu prisutne, ali da one ne mogu preuzeti ulogu lokalne policije.

"Obaveze očuvanja stabilnosti preuzete su davno u okviru dijaloga. Zvaničnici EU opetovanu su pozivali na deeskalaciju. Sastanak je bio obaveza lidera da izbegnu eskalaciju i izbegnu krizu sa veoma ozbiljnim posledicama", naveo je Borelj.

Naveo je još kako se "od roka do roka, od krize do krize, nije moglo doći do glavnih pitanja normalizacije odnosa". "Srž krize ide mnogo dalje od registarskih tablica. Rekao sam da ne možemo nastaviti ovako", poručio je i rekao da će evropske institucije informisati o toku događaja.

Server: Normalizacija odnosa važnije pitanje od tablica

Nadam se da će predlog Brisela o registarskim tablicama biti sproveden, iako dogovor Srbije i Kosova nije postignut, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Danijel Server (Daniel Serwer), profesor na američkom Džons (Johns) Hopkins Univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan.

Prema rečima Servera, normalizacija odnosa Srbije i Kosova je "daleko važnije pitanje", a iz izjava zvaničnika je zaključio da je Srbija odbila francusko-nemački predlog o rešavanju spora.

"Svakako da pitanje registarskih tablica samo po sebi nije vredno rizika od nasilja koje vlasti u Prištini možda neće moći da kontrolišu. Posledice su već bile negativne, povlačenjem Srba iz kosovskih institucija", rekao je Server.

Prema njegovoj oceni, Priština treba da razmisli kako da "smiri situaciju i spreči da je Evropska unija okrivi za slom pregovora na manjem pitanju, kada je veće pitanje ono koje se zaista računa".

Istakao je i da predstavnici srpske zajednice treba da se vrate u institucije Kosova, ali da njih kontroliše Beograd.

'Hitan sastanak' usred 'najozbiljnije krize od 2013. godine'

Borelj se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao prvo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti). Nakon toga, usledio je oko 9 sati razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle odvojenih razgovora održan je zajednički, takozvani trilateralni susret između EU, Srbije i Kosova, a evropsku stranu na sastanku osim Borelja predstavljao je i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

EU je u saopštenju ocenila da se radi o "hitnom sastanku", usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.

Kosovske vlasti najavile su da će od 21. novembra početi sa naplatom kazni od 150 evra za vozače koji svoja vozila nisu preregistrovali na RKS (Republika Kosovo) tablice. Kosovska policija je, međutim, u nedelju saopštila da će sa naplatom kazni početi od utorka 22. novembra.

EU smatra da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013 godine". Dan prije sastanka šef evropske diplomatije Borelj napisao je stoga na Tviteru da je potrebna deeskalacija situacije. Pozvao je da se prestane sa upravljanjem stalnim krizama i da se umesto toga ostvari napredak u normalizaciji odnosa.

Razočarenje i zabrinutost u međunarodnim krugovima

Nakon što dogovor nije postignut, ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot (Nicholas Abbott) saopštio je da je razočaran i upozorio da tenutna situacija predstavlja rizik za bezbednost i život običnih ljudi.

“Sve strane treba da izbegavaju radnje koje bi mogle da dovedu do eskalacije napetosti ili da izazovu pretnje po bezbednost. Momentalna potreba je da se postigne napredak u sporazumu o normalizaciji koji bi spor oko pitanja, kao što su registarske tablice, učinio nepotrebnim”, napisao je Abot na Facebook nalogu.

SAD se nadale dogovoru Srbije i Kosova

Sjedinjene Američke Države nadale su se da će Srbija i Kosovo postići dogovor".

"Aktivno podržavamo ove napore", naveli su u pisanom odgovoru Stejt Departmenta dan pred briselski sastanak, na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o očekivanjima.

"Sjedinjene Države su saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija", dodaje se u pisanoj izjavi Stejt Departmenta.

Ističe se i da "sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir i stabilnost".


"Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu", naveo je Stejt Department.

Inače, situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Ove tablice su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Iako su odluku o primeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile. Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i SAD.

XS
SM
MD
LG