Dostupni linkovi

Predstavnici Srba sa severa Kosova izlaze iz institucija


Srbi napuštaju kosovske institucije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Srbi napuštaju kosovske institucije

Predstavnici Srba sa severa Kosova odlučili su da napuste institucije Kosova 5. novembra.

To je odlučeno nakon sastanka predsednika Srpske liste Gorana Rakića, četiri gradonačelnika severnih kosovskih opština i predstavnika svih kosovskih institucija sa severa Kosova, uključujući radnike suda, tužilaštva i policije koji je održan u Zvečanu na severu Kosova.

"Odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i da napustimo učešće Srba u organima pravosuđa, policije i administrativnog osoblja u četiri opštine na severu", rekao je Goran Rakić, ispred Srpske liste, koja je vodeća partija Srba sa severa Kosova koja ima podršku Beograda.

On je dodao da ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok "Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu".

Srpski pripadnici policije na severu Kosova skinuli su uniforme simbolično nakon odluke predstavnika Srba sa severa da napuste kosovske institucije. Kosovo, Zvečan, 5. novembar 2022.
Srpski pripadnici policije na severu Kosova skinuli su uniforme simbolično nakon odluke predstavnika Srba sa severa da napuste kosovske institucije. Kosovo, Zvečan, 5. novembar 2022.

"To konkretno znači, dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim ostalim sporazumima koji su zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština", navodi se u zaključcima sastanka.

Zajednica srpskih opština je, inače, jedan od sporazuma koji su dve strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Kosovske vlasti odbijaju realizaciju sporazuma o Zajednici jer smatraju da je on štetan za Kosovo.

Goran Rakić je ovom prilikom i podneo ostavku na mesto ministra u vladi Aljbina (Albin) Kurtija. Poslanik Igor Simić je takođe rekao da podnosi ostavku u ime svih deset poslanika u Skupštini Kosova.

Predstavnici Srba na severu Kosova na sastanku 5. novembra u Zvečanu na severu Kosova.
Predstavnici Srba na severu Kosova na sastanku 5. novembra u Zvečanu na severu Kosova.

Ostavku u ime Srba zaposlenih u pravosuđu i tužilastvu podneo je i predsednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić. Ostavku su podneli i srpski pripadnici policije Kosova na severu.

Ostavku su podneli i gradonačelnici na severu koji rade u sklopu kosovskog sistema.

Rakić je rekao i da se Srbi sa severa Kosova trude da sačuvaju mir i stabilnost i da ne prete nikome.

Srpska lista u Vladi Aljbina (Albin) Kurtija, inače, ima jedno ministarsko mesto i svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Ova vodeća partija kosovskih Srba ima vlast u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranka takođe ima veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šta je prethodilo ovoj odluci?

Izlasku iz institucija prethodila je smena direktora policije za region sever Nenada Đurića koji je suspendovan zbog odluke da ne sprovodi plan Kosova o preregistraciji vozila sa tablicama koje izdaju organi Srbije.

Đurić je, suprotno planu Kosova, odlučio da policija na severu ne uručuje opomene vlasnicima koji koriste za Kosovo nelegalne registarske tablice.

Vlada Kosova je 1. novembra započela sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama koje su za Kosovo nelegalne ali su se do sada tolerisale isključivo u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Plan Vlade Kosova o preregistraciji tablica na RKS (Republika Kosovo) predviđa tri faze. U prvoj se vozači opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice.

Plan je i da se od 21. aprila 2023. mogu koristiti isključivo RKS tablice.

Vlada Kosova je 1. novembra započela sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama koje su za Kosovo nelegalne ali su se do sada tolerisale isključivo u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Plan Vlade Kosova o preregistraciji tablica na RKS (Republika Kosovo) predviđa tri faze. U prvoj se vozači opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice.

Plan je i da se od 21. aprila 2023. mogu koristiti isključivo RKS tablice.

Međutim, pripadnici Policije Kosova iz redova srpske zajednice, koji su zaduženi za region sever, odlučili su da neće deliti opomene vlasnicima automobila sa KM tablicama.

"Mi tu odluku ne možemo da sprovedemo jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice, kojoj i sami pripadamo", rekao je Đurić.

Sjedinjene Države i Evropska unija su od Kosova zatražili da preregistraciju tablica odloži na još deset meseci.

Sa druge strane, zvanični Beograd traži da se u upotrebu vrate statusno neutralne KS tablice.

Vučić sa ambasadorima Kine i Rusije i nenajavljeno sa ambasadorom SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nenajavljeno je 5. novembra održao telefonski razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom (Christopher Hill) u kojem je poručio da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međunarodnog prava i primeni potpisanih sporazuma.

Vučić je, kako se navodi u objavi na njegovom Instagram nalogu, preneo Hilu i "užasnost Srba sa KIM ponašanjem i jednostranim potezima Prištine, koji dovode u pitanje njihovu bezbednost i stabilnost čitavog regiona".

Ambasador Hil je zahtevao od Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti, navodi se na sajtu Predsedništva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se istog dana sa ambasadorima Rusije i Kine u Srbiji.

Vučić je na društvenoj mreži Instagram nakon sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom napisao da ga je informisao o "bezbednosnoj situaciji" na Kosovu, kao i "pritiscima sa kojima se Srbi i Srbija suočavaju".

"Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje", napisao je Vučić.

Nakon sastanka sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo Vučić je na Instagramu napisao da "Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma".

Čen Bo je, kako se navodi u saopštenju Predsedništva, navela da podržava "legitimne zahteve srpske strane".

Srbija, inače, računa na Kinu i Rusiju kada je reč o statusu Kosova, nekadašnje južne pokrajine Srbije koja je 2008. godine proglasila nezavisnost.

Zvaničnici u Srbiji odbijaju da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i blokiraju njeno članstvo u međunarodnim organizacijama, u čemu im najveću podršku pružaju Rusija i Kina.

Srbija je zbog odnosa sa Rusijom i Kinom kritikovana od strane zapadnih zvaničnika, kao i u izveštajima o progresu u evrointegracijama, kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

Vučić se sa ambasadorima Rusije i Kine sastao nakon što je prisustvovao sednici Vlade Srbije na kojoj je je bilo reči o situaciji na Kosovu.

Nakon sednice Vlade napisao je na društvenoj mreži Instagram da Srbija ne odustaje od "odgovorne politike mira i stabilnosti".

Posle sednice i sastanka sa Čen Bo i Bocan-Harčenkom nije bilo izjava za medije.

Vučić i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve

Predsednik Srbije sastao se u Beogradu i sa patrijarhom i Sinodom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Vučić je na Instagramu napisao nakon sastanka da je sa njima podelio zabrinutost "zbog svih izazova i pritisaka" sa kojim se suočavaju Srbi na Kosovu, ali da je Srbija odlučna da brani "vitalne, nacionalne i državne interese".

Najviši predstavnici SPC u svojim izjavama negiraju nezavisnost Kosova.

Dan ranije Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je napisao 5. novembra na društvenoj mreži Tviter da je sa Vučićem imao "dugu i tešku, ali fer diskusiju".

"Računam na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost radi bezbednosti i stabilnosti. Nasilje mora biti izbegnuto. Složio sam se da se svi sporazumi iz dijaloga moraju poštovati i u potpunosti sprovoditi", napisao je Lajčak.

Šta su ranije poručili predstavnici Srpske liste, a šta Vlada Kosova?

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je 3. novembra da će predložiti napuštanje kosovskih institucija.

"Počev od mene lično, pa i iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa", naveo je Rakić i dodao da "svi ponosni Srbi koji ne pristaju da budu dekor Prištine potrebno je da u saradnji sa Srbijom jačaju i grade srpske institucije".

Samo dan ranije, 2. novembra, Igor Simić iz Srpske liste je izjavio kako pripadnici srpske zajednice ne žele da preregistruju vozila na RKS, te ponovio da će izricanje prvih novčanih kazni biti povod "za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima".

Srpska lista nije odgovorila na upite RSE da li će se odazvati pozivima da doprinese deeskalaciji situacije.

Iz Vlade Kosova niko nije odgovorio na upite RSE da prokomentarišu pozive Srpske liste na otpor, te podršku policajcima da ne učestvuju u realizaciji plana o preregistraciji.

Međutim, na Facebook nalogu oglasio se ministar Policije Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) uz napomenu da je odbijanje sprovođenja legitimne odluke institucija Kosova, pre svega ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti zemlje.

"Kosovska policija je jedna i svi njeni pripadnici moraju imati istu misiju: vladavinu prava i stvaranje bezbednog okruženja za sve građane bez razlike. Nećemo dozvoliti bilo kakvu akciju koja podriva ovu misiju", naveo je Svečlja 3. novembra.


Prethodno je 1. novembra zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) u intervjuu za RSE rekao da Srpska lista svojim izjavama pokazuje zašto je uopšte došlo do problema oko registarskih tablica.

"Saopštenja Srpske liste pokazuju da građani nisu u stanju da odlučuju, već neko drugi odlučuje umesto njih i tera ih da i dalje ostanu u nelegalnoj sferi. Činjenica da treba da bude takvih pretnji govori da su građani zainteresovani za integraciju, zainteresovani su da iskoriste poreske i carinske olakšice koje nudi Vlada Kosova, ali ih veća sila sabotira i ometa u tom pravcu", rekao je Bisljimi.

Šta se dešava na terenu?

Na severu Kosova su u poslednjih nekoliko nedelja zabeležena četiri slučaja paljenja vozila sa tablicama RKS (Republika Kosovo) koji su vlasništvu pripadnika srpske zajednice.

Kosovske vlasti su ove događaje nazvale "zastrašivanjem".

Takođe je Policija Kosova saopštila 3. novembra da je pucano iz vatrenog oružja na graničnu policijsku stanicu u selu Jasenovik, na teritorije opštine sa srpskom većinom Zubin Potok.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) ocenio je neprihvatljivim paljenje vozila na severu Kosova koja su preregistrovana sa tablica Srbije na kosovske tablice.

Borelj je nakon susreta sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem 3. novembra na Tviteru (Twitter) objavio da su "remetilačke radnje, kao što je paljenje automobila, neprihvatljive".

On je pozvao sve strane na uzdržanost i da poštuju sve dogovore koji su postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Šta o tablicama piše u Briselskom sporazumu?

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine u Briselu.

Prema ovom dokumentu, ukinute su srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, kao na primer PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS (Republika Kosovo) ili na statusno neutralno – KS (Kosovo).

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu, koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Tehnički sporazum o slobodi kretanja iz 2011, finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS tablica.

Rok od pet godina istekao je 15. septembra 2021. godine.

Saradnja na tekstu: Ljudmila Cvetković, Sonja Gočanin

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG