Dostupni linkovi

Policija Kosova potvrdila izricanje novčanih kazni od 22. novembra za vozila sa srpskim tablicama


Kosovo Police Generic
Kosovo Police Generic

Kosovska policija je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila da će od 22. novembra početi sa izricanjem kazni za vozače koji voze vozila sa srpskim tablicama. Izricanje kazni počinje ujutru, 22. novembra iza 08:00 sati.

Izricanje kazne dio je odluke Vlade Kosova za preregistraciju automobila s ilegalnim srpskim tablicama u RKS, Republika Kosovo.

Mjera opomene traje do 21. novembra, nakon čega se ide u fazu izricanja novčanih kazni od 150 eura. Ova mjera će prema navodima kosovske policije trajati do 21. januara 2023. godine.

Do 20. novembra, prema podacima policije, vozačima automobila sa nelegalnim srpskim tablicama izrečeno je oko 1.740 opomena.

Srbi u sjevernim opštinama Kosova upozorili su da će se protiviti izricanju novčanih kazni, kao što su se protivili odluci Vlade o registarskim tablicama.

Vlada Kosova počela je da sprovodi svoj plan od 1. novembra.

Pripadnici srpske zajednice na severu Kosova poručuju da neće preregistrovati svoja vozila
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Planom preregistracije automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija predviđene su tri faze.

Prva faza podrazumevala je izricanje opomene vozačima, druga predviđa novčanu kaznu do 150 eura za vozače koji ne preregistruju svoja vozila.

Treća faza predviđa izdavanje probnih tablica do 21. aprila, od kada će prema odluci Vlade Kosova u toj zemlji biti zabranjene registarske tablice koje izdaje Srbija, tako da je predviđeno da se na putevima kreću samo automobili legalnih registarskih oznaka RKS, odnosno Republike Kosovo.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu uspeli da postignu dogovor 21. novembra oko KM (Kosovska Mitrovica) tablica. Ove tablice, koje izdaju organi Srbije i koje se koriste samo u četiri opštine na sjeveru Kosova gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, za zvaničnu Prištinu su nelegalne.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) je od strana zatražio da ispune njegove zahtjeve - da Kosovo odmah obustavi narednu fazu odluke oko tablica, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica.

Ovaj prijedlog je Kurtiju i Vučiću bio predložen i na sastanku u Briselu 21. novembra, ali kako je rakao Borelj, kosovski premijer Kurti ga nije prihvatio.

Ranije su politički predstavnici Srba na Kosovu iz redova Srpske liste najavili da će pružiti "žestok otpor" ukoliko se počne sa izricanjem novčanih kazni.

Upravo zbog spora oko registarskih oznaka kosovski Srbi su napustili sve institucije Kosova na severu, uključujući Policiju.

Iako međunarodna zajednica nije osporavala odluku Kosova o prepregistraciji, zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

XS
SM
MD
LG