Dostupni linkovi

'Normalizacija odnosa važnije pitanje od tablica': Server o neuspehu pregovora Srbije i Kosova


"Svakako da pitanje registarskih tablica samo po sebi nije vredno rizika od nasilja koje vlasti u Prištini možda neće moći da kontrolišu", izjavio je Danijel Server, profesor na američkom Džons (Johns) Hopkins Univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan.
"Svakako da pitanje registarskih tablica samo po sebi nije vredno rizika od nasilja koje vlasti u Prištini možda neće moći da kontrolišu", izjavio je Danijel Server, profesor na američkom Džons (Johns) Hopkins Univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan.

Nadam se da će predlog Brisela o registarskim tablicama biti sproveden, iako dogovor Srbije i Kosova nije postignut, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Danijel Server (Daniel Serwer), profesor na američkom Džons (Johns) Hopkins Univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan.

Bio je to njegov komentar na neuspeh pregovora pod okriljem Evropske unije.

U Briselu je 21. novembra održan sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) Žozepom Boreljom (Josep Borrell) i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Na tom sastanku nije postignut dogovor oko registarskih tablica.

"Koliko sam shvatio, predlog EU uključuje prestanak izdavanja registarskih tablica Srbije za srpsku zajednicu na Kosovu, kao i da vlasti na Kosovu odlože kažnjavanje onih koji ne koriste ispravne tablice. To bi bio napredak", dodao je.

Prema rečima Servera, normalizacija odnosa Srbije i Kosova je "daleko važnije pitanje", a iz izjava zvaničnika je zaključio da je Srbija odbila francusko-nemački predlog o rešavanju spora.

"Svakako da pitanje registarskih tablica samo po sebi nije vredno rizika od nasilja koje vlasti u Prištini možda neće moći da kontrolišu. Posledice su već bile negativne, povlačenjem Srba iz kosovskih institucija", rekao je Server.

Prema njegovoj oceni, Priština treba da razmisli kako da "smiri situaciju i spreči da je Evropska unija okrivi za slom pregovora na manjem pitanju, kada je veće pitanje ono koje se zaista računa".

Istakao je i da predstavnici srpske zajednice treba da se vrate u institucije Kosova, ali da njih kontroliše Beograd.

"Evropska unija i Sjedinjene Američke Države treba da učine sve što mogu da osiguraju da Srbi ponovo uđu u kosovske institucije, ako Priština pokaže fleksibilnost na registarskim tablicama", zaključio je Server.

Šta se dešava na Kosovu?

Policija Kosova najavila je da će od 22. novembra početi sa izricanjem novčanih kazni vozačima koji nisu zamenili registarske tablice koje izdaju srpski organi na RKS (Republika Kosovo).

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na severu Kosovu nisu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Iako su odluku o primeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile. Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i SAD.

XS
SM
MD
LG