Dostupni linkovi

Ambasador Velike Britanije na Kosovu razočaran što nema dogovora u Briselu


Britanski ambasador na Kosovu, Nicholas Abbott
Britanski ambasador na Kosovu, Nicholas Abbott

Ambasador Velike Britanije na Kosovu, Nikolas Abot (Nicholas Abbott) je poručio da je razočaravajuće što Kosovo i Srbije nisu postigli sporazu oko registarskih oznaka, te dodao da tenutna situacija predstavlja rizik za bezbednost i život običnih ljudi.

"Sve strane treba da izbegavaju radnje koje bi mogle da dovedu do eskalacije napetosti ili da izazovu pretnje po bezbednost. Momentalna potreba je da se postigne napredak u sporazumu o normalizaciji koji bi spor oko pitanja, kao što su registarske tablice, učinio nepotrebnim", napisao je Abot na Facebook nalogu.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu uspeli da postignu dogovor 21. novembra oko KM (Kosovska Mitrovica) tablica. Ove oznake, koje izdaju organi Srbije i koje se koriste samo u četiri opštine na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, za zvaničnu Prištinu su nelegalne.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) je od strana zatražio da ispune njegove zahteve a oni su da Kosovo odmah obustavi narednu fazu odluke oko tablica, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica.

Ovaj predlog je Kurtiju i Vučiću bio predložen i na sastanku u Briselu ali kako je rakao Borelj, kosovski premijer Kurti ga nije prihvatio.

Vlada Kosova je 21. novembra trebala da započne drugu fazu implementacije plana o preregistraciji vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice, koja se odnosi na izricanje novčanih kazni od 150 eura, ali je ona odložena na 22. novembar.

Ranije su politički predstavnici Srba na Kosovu iz redova Srpske liste najavili da će pružiti "žestok otpor" ukoliko se počne sa izricanjem novčanih kazni.

Upravo zbog spora oko registarskih oznaka kosovski Srbi su napustili sve institucije Kosova na severu, uključujući Policiju.

Iako međunarodna zajednica nije osporavala odluku Kosova o prepregistraciji, zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

XS
SM
MD
LG