Dostupni linkovi

Vučić nije optimista pred razgovor sa Kurtijem u Briselu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista pred razgovore u Briselu 21. novembra sa kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem.

"Otići ću u Brisel. Ne mislim da bilo šta možemo da uradimo, ali idem da ne bih dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi", naveo je Vučić gostujući 20. novembra na televiziji Prva.

Predsednik Srbije trebalo bi da se 21. novembra u Briselu sretne sa premijerom Kosova Aljbinom (Albinom) Kurtijem u pokušaju da se pod okriljem Evropske unije izbegne dodatno zaoštravanje odnosa između dve države.

Vučić je potvrdio za Prvu da će sastanak početi u 8 ujutro i ponovio je uslove Srbije.

"Mi smo rekli da morate da oformite Zajednicu srpskih opština (ZSO). I morate, pod dva, da ukinete odluku o tablicama", rekao je Vučić.

Kosovo, koje je nezavisnost proglasilo 2008. godine, što zvaničnici u Srbiji odbijaju da priznaju, najavilo je da će 21. novembra početi sa naplatom kazni od 150 evra za vozače koji svoja vozila nisu preregistrovali na RKS (Republika Kosovo) tablice.

U pitanju su tablice sa oznakama gradova sa Kosova, ali koje izdaju institucije Srbije.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Zbog tablica je u proteklom periodu došlo do tenzija između Srbije i Kosova, a šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) je ocenio da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013 godine".

Situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije. Pored zahteva da se povuče odluka o tablicama, politički predstavnici Srba uslovili su svoj povratak u institucije formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

ZSO je deo Briselskog sporazuma koji su u dijalogu postigli Srbija i Kosovo 2013. godine, ali je Ustavni sud Kosova upozorio da bi se time prekršio najviši pravni akt te zemlje.

Na pitanje novinarke Prve šta će se dogoditi ukoliko kosovske vlasti krenu da kažnjavaju vozače koji nisu preregistrovali vozila, predsednik Srbije je poručio da Srbi to "neće prihvatiti."

Na pitanje kako će Srbija reagovati ukoliko u sprovođenju odluku budu učestvovale specijalne jedinice Kosova, predsednik Srbije je rekao: "Onda imamo pakao na terenu, jer kosovska specijalna jedinica nema šta da traži na severu Kosova."

Reagujući na zaoštrene odnose Srbije i Kosova, zamenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana izjavio je 5. novembra da misija NATO-a na Kosovu, KFOR, ostaje na oprezu i spremna da interveniše u slučaju da stabilnost bude ugrožena.

U istom tonu se na Tviteru istog dana oglasila i Misija NATO na Kosovu (KFOR), koja je pozvala obe strane da izraze svoje mišljenje na miran način i pronađu komprimis.

Vučić je naveo 20. novembra i da se nada da neće doći do oružanog sukoba.

"Ali ne zavisi više od nas. Mi smo sve uradili što je do nas", rekao je Vučić i poručio da mir zavisi od pritiska međunarodne zajednice na vlasti Kosova.

Predsednik Srbije je naveo i da, kada je reč o Kosovu, jedino poverenje ima u pokušaje rešavanja krize od strane Sjedinjenih Američkih Država jer im, kako je ocenio, sukob nije potreban.

"Što se tiče ostalih, Nemaca i drugih, ne verujem im ništa što se Kosova tiče", rekao je predsednik Srbije, ne precizirajući svoje razloge.

O francusko-nemačkom predlogu

Vučić je izjavio i da ne vidi kako bi se mogao popraviti nemačko-francuski predlog.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) potvrdio je početkom novembra da su zvanični Beograd i Priština primile ovaj plan, čiji sadržaj nije zvanično objavljen.

Borelj je naveo i da su obe države predale svoje komentare.

Vučić je 20. novembra naveo da nema koraka ka popravci tog predloga.

"Nisu nam dali šansu", izjavio je predsednik Srbije i dodao da je pisao odgovor Srbije na predlog, ali nije dalje precizirao o sadržaju svog odgovora.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu rekao je za Radio Slobodna Evropa da Kurti u nedelju 20. novembra putuje u Brisel, dok je sastanak sa Vučićem planiran u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG