Dostupni linkovi

NATO i KFOR ostaju na oprezu, kaže Stoltenberg nakon neuspješnog sastanka Vučića i Kurtija


Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izrazio je razočranje zbog toga što Srbija i Kosovo nisu postigle dogovor o registarskim tablicama na sastanku u Briselu 21. novembra.

Stoltenberg je potvrdio da je razgovarao sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom nakon susreta na najvišem političkom nivou između predstavnika Evropske unije (EU) sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

"Razočarani smo što nije moguće riješiti spor sa registarskim tablicama", napisao je Stoltenberg nakon razgovora sa Borrellom.

"Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rješenja. Eskalacija se mora izbjeći. NATO i KFOR ostaju na oprezu", objavio je Stoltenberg na Twitter nalogu.

Borrell je na Twitteru objavio da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO saveza naglasivši da ga je obavijestio o "razočaravajućem ishodu današnjeg sastanka na visokom nivou između Prištine i Beograda" koji je organizovala EU.

"Eskalacija se mora izbjeći. EU i NATO ostaju u koordinaciji i na terenu", napisao je Borrell.

Visoki predstavnik EU za zajedničku inostranu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je ranije novinarima da Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor po pitanju registarskih tablica i da za to odgovornost stavlja posebno na kosovsku stranu.

Borrell je u ponedjeljak, 21. novembra u Briselu bio domaćin sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nakon mnogo sati rasprave, dvije strane se danas nisu složile oko dogovora", rekao je Borrell, dodajući da to ostavlja "vrlo opasan sigurnosni vakuum".

"Da, mi imamo misiju, EULEX, a takođe i KFOR. Ali oni ne mogu preuzeti ulogu kosovske policije", rekao je Borrell.

"Radi transparentnosti iznijeli smo prijedlog koji bi mogao izbjeći ovu opasnu situaciju. Predsjednik Vučić ga je prihvatio, ali nažalost premijer Kurti nije", rekao je Borrell novinarima.

Iako dogovora nema, kazao je kako od Kosova traži da odmah "obustavi daljnje faze" plana preregistracije automobila na sjeveru Kosova, dok Srbija "obustavi izdavanje" novih tablica, poput KM (Kosovska Mitrovica), koji se na Kosovu smatraju ilegalnim.

"Pozivam obje strane da provedu ova dva zahtjeva. To će im omogućiti prostor i vrijeme da traže trajno rješenje problema s registarskim tablicama", rekao je Borrell.

Rekao je i da će "o ponašanju stranaka i nepoštivanju međunarodne pravne obveze izvijestiti države članice (EU), partnere".

"To se posebno odnosi na Kosovo", rekao je šef evropske diplomatije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je zahtjev EU da Kosovo ne počne da naplaćuje kazne i da Srbija ne izdaje nove registarske tablice neprihvatljiv "ako uz njega nije priložen i dogovor da se hitno obavežemo na konačni sporazum za normalizaciju odnosa".

Vučić je ustvrdio da dogovor nije postignut iz njemu "nejasnih razloga". Naveo je kako je "srpska strana bila potpuno konstruktivna", te prihvatila "i deset puta menjane tekstove", ali da "albanska nije bila spremna".

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Iako su odluku o primjeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile. Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i SAD.

XS
SM
MD
LG