Dostupni linkovi

Izbori u Srbiji neće biti u martu


Ilustracija
Ilustracija

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je posle treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, koji je održan uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta (EP), da predstojeći parlamentarni izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu koji Ustav Srbije dozvoljava.

"Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga", rekla je Gojković.

Ona je prenela da je dogovoreno da se izabere pet članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) po formatu "tri plus dva" što znači da će se dva člana birati po novoj zakonskoj proceduri.

Gojković je rekla da je završen proces uspostavljanja Nadzornog odbora Skupštine Srbije i da će se taj predlog naći na raspravi i glasanju na prvoj narednoj sednici parlamenta. Ona je navela da je Skupština danas usvojila četiri zakona koji ograničavaju funkcionersku kampanju i upotrebu javnih resursa u izbornim procesima.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zaključila je da su ovim dogovorom dobili i oni koji nisu učestvovali u dijalogu, a koji blokadom RTS- pokazuju da "žele haosom i bezidejnošću" nešto da postignu.

Danas je u Skupštini Srbije održana treća runda dijaloga između vlasti i opozicije u kojem posreduju predstavnici EP.

Fajon: Pratićemo šta se dešava oko medija

Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon izjavila je, na konferenciji za medije posle treće runde međustranačkog dijaloga, da je postignut napredak.

Ona je kao najznačajnije navela ono što je dogovoreno u oblasti slobode medija - pet novih imena u REM-u od kraja godine, a rekla je i da su razgovarali o usvajanju novih propisa za nacionalnu televiziju do početka izborne kampanje.

"Bitna je implementacija, pratićemo šta se dešava oko slobode medija", poručila je Fajon.

Ona je navela da će biti vremena da građani steknu više poverenja da će izborni proces biti fer i demokratski.

Upitana da li bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni ako bi bili održani u nedelju, Fajon je odgovorila da misli da nema uslova za to.

Bilčik: Želimo boljitak u radu REM-a

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je uprkos tome što se govori da nema dovoljno vremena za ostvarenje svih izbornih uslova, važno što su definisane vremenske odrednice za realizaciju svake obaveze.

"Želimo da vidimo veliki boljitak u unapređenju rada, ne samo REM-a već i drugih regulatornih tela koja će učestvovati u izbornom procesu, takođe želimo da vidimo boljitak i u jednakom pristupu javnim emiterima", poručio je Bilčik navodeći da će evropski predstavnici pažljivo pratiti sprovođenje dogovorenih mera.

On je rekao da će se u narednom periodu sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kako bi videli na koji način oni mogu da podrže ostvarivanje obaveza za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

Prema njegovim rečima evropski parlamentarci će i dalje biti na raspolaganju za podršku, te da je dogovorena i kratkotrajna posmatračka misija.

Flekenštajn: Bojkot nije rešenje

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn rekao je da "bojkot izbora nije pravo rešenje".

"Smatramo da bojkot nije dobar put i nadam se da će oni koji su se odlučili na bojkot, ili razmišljaju o njemu, razmisliti još koji put i doneti drugačiju odluku", poručio je Flekenštajn.

On je naveo da je poseban pomak načinjen u unapređenju rada REM-a time što će ovo telo od devet članova dobiti pet novih lica.

Na pitanje novinara da li bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni ukoliko bi bili održani prvog narednog vikenda Flekenštajn je odgovorio da će situacija biti daleko bolja ukoliko se bude realizovalo ono što je danas dogovoreno.

Reakcije opozicije

Zoran Živković, lider Nove stranke, koji je učestvovao u međustranačkom dijalogu, kaže za RSE da su postignuti mali koraci ka poboljšanju izbornih uslova, ali da borba mora da se nastavi.

„Da građani Srbije već u narednim danima vide te promene na Javnom servisu, u medijima, u ponašanju državnih institucija i političara na vlasti“, poručio je Živković uveren da promene ka poboljšanju izbornih uslova mogu da se sprovedu do januara.

„To podrazumeva primenu naših postojećih propisa i standarda koji u Evropi postoje već jako dugo“, navodi Živković.

Pokret slobodnih gradjana (PSG) ocenio je da je višemesečni pritisak da se obezbede fer izborni uslovi počeo da daje značajnije rezultate, među kojima su i dogovori o pet novih članova REM-a, o ravnopravnoj zastupljenosti na RTS-u i usvajanje mera za sprečavanje funkcionerske kampanje.

"Smatramo da u ovom trenutku ne treba biti previše ciničan i negirati postignuti napredak, ali ni naivan pa ne imati u vidu da za vlast u Srbiji kršenje dogovora ne predstavlja nikakvu novost", ocenio je PSG u saopštenju.

Stranka moderne Srbije (SMS) saopštila je da su postignuti važni pomaci.

"Izbori se odlažu do poslednjeg zakonitog datuma, sastav REM-a će biti značajnije promenjen, prvi put izbore će kontrolisati i Nadzorni odbor Skupštine. Nije, naravno, postignuto sve, jer nije ni moglo biti", naveo je SMS u saopštenju.

Stranke koje nisu učestvovale u dijalogu imaju drugačije mišljenje.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, članice opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) kaže za RSE da se ne radi o datumu već o izbornim uslovima.

„Niko nikad nije rekao da izbori treba da se održe u martu, tako da ne vidim da je ovo bilo kakav rezultat. Ono što smo mi tražili jeste da imamo najmanje devet meseci posle sveobuhvatnog sporazuma o slobodnim i poštenim izborima“, naveo je Lutovac.

Krajnji zakonski rok za održavanje parlamentarnih izbora je 3. maj. Lutovac smatra da ni do tada ne mogu da se obezbede uslovi za poštene i slobodne izbore.

Potpredsednik opozicione Stranke slobode i pravde, članice SzS, Borko Stefanović kaže za RSE da za izbore na proleće nema uslova, u kom god mesecu bili održani.

„Nije šija nego vrat. Dakle, mart, april, početak maja, nama je to sve isto. Ti izbori su lažni ako su na proleće zato što nema ni minimalnih demokratskih, zakonskih ili bezbednosnih uslova da imamo slobodne i fer izbore u ovoj zemlji. Mislim da to Majino igranje sa kalendarom nikoga ne fascinira, osim možda neke druge partije koje misle da je to dovoljno. Mi smo svoj stav rekli“, rekao je Stefanović.

Savez za Srbiju nije učestvovao u dijalogu pod pokroviteljstvom evropskih parlamentaraca, ali su se članovi delegacije EP sretali sa predstavnicima SzS.

Stojanović: Priča o odlaganju spin

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka kaže za RSE da izbori zakonski nikako nisu mogli ni da budu održani u martu i da je priča o njihovom odlaganju politički spin.

„Zakonski, jedini mogući datumi su 19. i 26. april i 3. maj da bi to bili redovni izbori. Dakle, priča da su izbori trebali da budu u martu je jedan spin, verovatno možda negde unapred i planiran da bi se danas reklo da je to na primer 3. maj. Pritom, 19. april je Uskrs, tako da praktično kao jedine zakonske okvire, odnosno datume kada izbori mogu da se održe imamo 16. april i 3. maj. Oni (vlast) to sad predstavljaju kao ispunjenje nekakvih zahteva opozicije i kao izlaženje u susret da bi se sve ovo implementiralo, a u stvarnosti je to jedan spin kako bi se vlast predstavila kao neko ko izlazi u susret“, kaže Stojanović.

Parlamentrni izbori u Srbiji bi trebalo da budu održani na proleće sledeće godine. To je prvi put od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine da se republički izbori održavaju u redovnom roku.

XS
SM
MD
LG