Dostupni linkovi

Fajon: Ne vidimo realan napredak uoči parlamentarnih izbora u Srbiji


Tanja Fajon
Tanja Fajon

"Srbija se nalazi delikatnoj situaciji uoči parlamentarnih izbora i u stanju je svojevrsne političke krize. U toku je bojkot opozicije već više meseci, građani protestuju na ulici. Prisutan je visok nivo kršenja demokratije, medijskih sloboda jer u programima sa nacionalnom frekvencijom nisu predstavljene sve političke stranke ravnopravno a to je nedopustivo", ocenila je danas (11. decembar) šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, Tanja Fajon.

Na okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji, a u kojem učestvuju predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju, Fajon je podsetila na dijalog vladajućih i opozicionih stranaka koji je u Beogradu dva puta organizovan pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

"Treba ustanoviti fer uslove za parlamentarne izbore naredne godine. U Beogradu sledi poslednja, treća faza dijaloga. Situacija je daleko od idealne. Vladajuće stranke i dalje ne primenjuju preporuke koje su neophodne za slobodne i fer izbore. Vidimo nekakav progres u odnosu na poslednji krug razgovora. Međutim, naglasila bih da treba da vidimo napredak u realnom životu a, za sada, taj napredan još ne vidimo", rekla je Fajon.

Opozicionim liderima iz Srbije Draganu Đilasu, Nebojši Zelenoviću i Dejanu Nikoliću koji u Briselu učestvuju u tribini na temu predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, Fajon je poručila da još jednom razmisle o svojoj odluci da bojkotuju dijalog sa vladajućim strankama kao i izbore.

"Bojkot može biti jedan od alata ali treba otići u parlament jer to je mesto za promene i dijalog. Uvek je bolje imati konstruktivne kritike i dijalog, nego samo bojkotovati. To može biti mnogo efektivnije nego bojkot", rekla je Fajon.

Potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić poručio je evroparlamentarcima da vremena za fer izbore nema.

"Kriza u Srbiji je duboka. Nemamo vremena, nemamo mehanizme da dovedemo do promena za samo tri meseca. Kontrola medija, gušenje bilo kakvih drugih stavova, nešto je što ne možemo da se promeni za tri meseca. Ukoliko ljudi ne mogu slobodno da glasaju, da li tada, pitam vas, ti izbori mogu biti fer i demokratski? Ključni deo svakog demokratskog društva su nezavisna regulatorna tela, ona su potpuno pod kontrolom vladajućih stranaka", poručio je Nikolić.

On je takođe zaključio da veliku nadu polaže u činjenicu da se Evropska unija uključila u ceo proces jer je to dokaz, kako je rekao, i da postoji svet o tome da je situacija u Srbiji izuzetno loša.

Predsednik Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović poručio je da je njegov strateški prioritet evrointegracija Srbije, koja će sprečiti ruski ili kineski uticaj u Srbiji.

"Svi teže ka evropskim vrednostima, Srbi žele zemlju u kojoj će naša deca želeti da ostanu. Jedini način da to ostvarimo je članstvo u EU. Računamo na vašu podršku u strukturnim reformama na tom putu. Naš uspeh zavisi i od uspeha naših komšija. Imamo uspešnu ekonomsku saradnju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom. Ponosan sam na našu saradnju sa Peći u Prištini", poručio je Zelenović.

Trojica opozicionih lidera govorila su na tribini koju je organizovala Progresivna alijansa socijalista i demokrata, grupa socijalističkih, socijaldemokratskih i demokratskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Cilj skupa, kako su naveli na sajtu Alijanse socijalista i demokrata, jeste da se predstavnicima srpske opozicije pruži prilika da objasne situaciju u kojoj se nalaze uoči parlamentarnih izbora koji su zakazani za proleće.

Inače, osnivači Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Vuk Jeremić su početkom februara ove godine već učestvovali u okruglom stolu koji je u Briselu, na istu temu takođe organizovala Alijansa liberala I demokrata za Evropu.

Đilas i Jeremić poručili su tada predsedavajućem Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduardu Kukanu, kao je rečeno u SzS, da “legitimnih izbora neće biti dok se ne uspostave uslovi kao i u drugim evropskim zemljama”.

Predstavnici Evropskog parlamenta poslednja dva meseca pokrenuli su u Srbiji i dijalog vladajućih i opozicionih stranaka na temu poboljšanja izbornih uslova koji bi, u redovnom terminu, za izbor novog saziva Skupštine Srbije trebalo da budu raspisani za proleće 2020. godine. Do sada su održane dve runde razgovora u Beogradu a poslednja je bila 15. novembra ove godine. I dok su vladajuće stranke prihvatile ovakvu inicijativu evroparlamentaraca, u dijalogu je odbio da učestvuje deo opozicije. Među njima i Savez za Srbiju.

Šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, Tanja Fajon poručila je nakon sastanka u Beogradu da « sat otkucava » i pozvala stranke na vlasti da počnu sa sprovođenjem svojih obaveza a opoziciju da da se vrati u parlament i uključi u dijalog.

XS
SM
MD
LG