Dostupni linkovi

Vučić: Razumeo sam primedbe evroparlamentaraca


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa delegacijom Evropskod parlamenta
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa delegacijom Evropskod parlamenta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta da je razumeo primedbe o stanju ljudskih prava, demokratije i slobode medija u Srbiji. Vučić se u Beogradu sastao sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimirom Bilčikom i liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom.

"Ja sam bio kritičan i prema sebi, i prema nama i razumeo dobro i određene primedbe naših gostiju, ali ukazao na to šta stvarno mislim", izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Kada je reč o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, Vučić je izjavio da želi brže otvaranje poglavlja i da su „četiri poglavlja tehnički pripremljena“, ali da je realno „da će Srbiji EU otvoriti jedno“.

Lider poslaničke grupe Evropske narodne partije Manfred Veber naglasio je da je proces pristupanja Evropskoj uniji nije automatski, već je stvar angažovanja.

"Proces modernizacije podrazumeva borbu protiv korupcije, borbu za slobodu štampe, demokratske strukture i principe, vladavinu prava, nezavisnost institucija. Nije reč o tome da se posao uradi samo da biste postali član", izjavio je Veber i dodao da je za EPP evropska perspektiva jasna i očigledna, što je signal ne samo za Srbiju, već i za ceo Zapadni Balkan.

"Moja i naša poruka Srbiji je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu", izjavio je Veber i istakao da odluku Evropskog saveta da ne otpočne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom smatra istorijskom greškom, koja nanosi štetu procesu proširenja, regionu i samoj EU.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećim izborima u Srbiji, koji su planirani na proleće 2020.

"Mislim da svi zajedno moramo da se potrudimo da napravimo najbolji mogući ambijent za izbore u Srbiji da bude mnogo bolje nego što je to bilo 2012. godine kada mi nismo imali mogućnost na bilo kojem mediju kao opozicija da se pojavimo", izjavio je Vučić na konferenciji.

Na pitanje novinara da li će se delegacija tokom dvodnevne posete sastati sa predstavnicima opozicije, Veber je izjavio da će razgovarati sa svim političkim snagama ukoliko bude imao priliku.

Vučić i Veber nakon sastanka u Beogradu
Vučić i Veber nakon sastanka u Beogradu

Evropski parlament je posrednik u dijalogu vlasti i opozicije, a razgovori te vrste održani su u oktobru 2019. uz posredovanje Evropskog parlamenta. Predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister je uoči tog sastanka izjavio da bojkot izbora nije rešenje i da se nada dogovoru aktuelne vlasti i opozicije u Srbiji po tom pitanju.

O produbljivanju saradnje Srbije sa Rusijom u svetlu evrointegracija, Vučić je izjavio da Srbija ne ide ka Rusiji, već je na putu ka EU, ali da će nastaviti saradnju i sa Rusijom i sa Kinom.

"Nalazimo se na evropskom putu, mi to kažemo na svakom mestu u Evropi i svetu, ali isto tako pred svim Evropljanima i pred svim zapadnjacima kažemo da želimo da imamo veoma dobre odnose sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom", izjavio je Vučić i dodao da je dobio pisanu potvrdu da će predsednik Kine Si Đinping posetiti sledeće godine Srbiju.

XS
SM
MD
LG