Dostupni linkovi

Dijalog vlasti i opozicije održan bez SzS


Kao i na prethodnim okruglim stolovima, i ovog puta debata je moderirana po "Chatham House" pravilu, odnosno nije dozvoljeno citirati učesnike sastanka
Kao i na prethodnim okruglim stolovima, i ovog puta debata je moderirana po "Chatham House" pravilu, odnosno nije dozvoljeno citirati učesnike sastanka

Duže od tri sata trajao je četvrti po redu okrugli sto u okviru Dijaloga predstavnika stranaka vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji, uoči parlamentarnih i loklanih izbora koji će biti održani 2020. godine.

U slušaonici beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN), u kojoj se dijalog odvijao, ostale su međutim prazne klupe predviđene za predstavnike opozicionog Saveza za Srbiju, koji, između ostalih, čine Demokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri...

Sastanku nisu prisustvovali ni predstavnici opozicionih Demokratske stranke Srbije (DSS), Srpske radikalne stranke (SRS), Dosta je bilo (DJB).

Jovanović: Neko je došao da bi otišao, SNS da se ne bi dogovorio

"Kada bi se ovako ponašali studenti na ispitu, mislim da bi bili izbačeni sa fakulteta, ne samo oboreni. Svi se drže svojih pozicija", rekao je Čedomir Jovanović, lider opozicione Liberalno-demokratske partije (LDP) koji se tokom trajanja dijaloga na kratko obratio novinarima.

Jovanović je izjavio da je najveća odgovornost na Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), odnosno da je "on taj koji može i ne mora da učini ustupke".

Jovanović je podsetio i da je on ranije predložio formiranje neke vrste prelazne, predizborne vlade i da se ne slaže sa izjavom ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, inače lidera Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicionog partnera SNS-a, da u Srbiji "nema političke krize i okolnosti zbog kojih treba praviti prelaznu vladu".

"Mi ne razgovaramo, mi režimo jedni na druge. Spremnost na neki iskorak u ovom trenutku ne vidim", rekao je Jovanović dodavši istovremeno da bi, po njegovom mišljenju, bojkot predstojećih izbora što je opcija o kojoj razmišlja deo opozicije, bio "katastrofalna opcija".

O sastanku na FPN kaže da ne protiče u konstruktivnom duhu.

"Neko je došao da bi otišao, SNS je došao da se ni oko čega ne bi dogovorio, a ostali statiraju", rekao je Jovanović koji se potom vratio u salu u kojoj se vodi razgovor.

"Mi ne razgovaramo, mi režimo jedni na druge. Spremnost na neki iskorak u ovom trenutku ne vidim", rekao je Jovanović
"Mi ne razgovaramo, mi režimo jedni na druge. Spremnost na neki iskorak u ovom trenutku ne vidim", rekao je Jovanović

Živković napustio sastanak odmah po početku

Iako je odlučio da prisustvuje ovoj rundi dijaloga, predsednik opozicione Nove stranke Zoran Živković napustio je sastanak već 20-ak minuta nakon početka.

"Ovde nema mogućnosti da se nastavi bilo šta što bi donelo neku korist", rekao je Živković nakon izlaska iz sale.

Novinarima je nakon napuštanja sastanka pojasnio da je pitao predstavnike vlasti šta je prihvaćeno od predloga nezavisnih tela, o čemu je ranije pričao predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić. Iz odgovora, kako je rekao, shvatio je da nije doneta nikakva uredba kojom se nešto menja pa je odlučio da napusti sastanak jer "ne želi da sluša da je sve isto kao, na primer, 2003. godine".

Zoran Živković po napuštanju četvrte runde dijaloga na FPN
Zoran Živković po napuštanju četvrte runde dijaloga na FPN

Vučić je ranije rekao da je prihvatio svih pet zahteva nezavisnih tela u vezi sa izborima, ali da to opoziciju ne interesuje, nego samo bojkot izbora.

Živković je rekao da je izneo zahtev da vlasti pozovu OEBS da kontroliše ceo izborni proces - od danas do prebrojavanja glasova. U tom slučaju bi, kako je rekao, pozvao ostale opozicione stranke koje su najavile bojkot da učestvuju u izborima.

Nova stranka će, prema njegovim rečima, doneti odluku o učešću na izborima kad budu raspisani.

Dijalog iza zatvorenih vrata
Dijalog iza zatvorenih vrata

Martinović: Radimo po zakonima koje je donela današnja opozicija

"SNS će učestvovati i na narednim okruglim stolovima, mi ćemo da slušamo šta NVO i opozicione stranke žele da nam predlože kako da unaprednimo izborni sistem, ali moj utisak je da je u Srbiji sve dobro, a postoji samo jedan problem - što će Vučić da učestvuje na izborima i u kampanji", izjavio je nakon sastanka funkcioner SNS-a Aleksandar Martinović.

"Sve je super samo kad bismo mogli da postignemo da se Vučić ne pojavljuje u kampanji i da SNS-a nema u kampanji. To je poruka manje više svih onih koji debatuju da l imamo dobre izborne i druge zakone", rekao je Martinović nakon okruglog stola na FPN.

Kako kaže, SNS je učestvovala na okruglom stolu, čime su pokazali dobru volju da razgovaraju.

"Zakon o izboru poslanika je donet 2000. i doneo ga je DOS, zakon o finansiranju je doneo DS, odjednom im zakoni ne valjaju, promenilo se to jer ih narod neće. Kakav je to Vučićev zakon iz 2000? Opozicione stranke imaju suštniski problem - ne znaju kako da opravdaju bojkot, neće da kažu da ih narod ne podržava nego kažu - ne valja režim, a mi radimo po zakonima koje su oni doneli. SNS smatra da je Srbija ozbiljna država i da ne sme da postane zbog Đilasa, Živkovića i Obradovića velika laboratorija u kojoj će ljudi da sprovode neke eksperimente. Sve ideje se svode na to hajde da sprečimo Vučića da učestvuje", naveo je Martinović.

Martinović je ispričao da su ih dočekali predlozi o predizbornoj vladi i dodao da SNS ne može da podrži ono što ne postoji ni u jednoj razvijenoj demokratiji.

Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije je rekao da je "dobro da se razgovori vode, ali da je logično da se odvijaju u parlamentu" i da su predstavnici opozicionih stranaka prihvatli poziv predsednice Skupštine kako bi zajedno implementirali sve ono što se nalazi u izveštaju Evropske komisije. Milićević je takođe podvukao da su zakoni o kojima se govori, doneti u vreme kada je današnja opozicija činila vlast.

Đurić: OEBS je rekao šta ne valja sa zakonima

Vladimir Đurić iz opozicione Stranke moderne Srbije na to je međutim odgovorio da zakoni možda i jesu doneti ranije, u vreme kada je opozicija bila na vlasti, ali da je OEBS dao jasne preporuke šta sa tim zakonima nije u redu.

"Činjenica je da imamo preporuke OEBS-a koje kažu šta sa našim izbornim sistemom nije dobro. To su objektivne preporuke stručnog posmatrača i nekog ko je nezavisno analizirao izbore. Dobili smo preporuke tri nevladine organizacije, videćemo koliko je vlast spremna da ih primeni. Garancija dogovora je Skupština i dogovor se mora ozakoniti. Nastavićemo da učestvujemo u pregovorima jer smatramo da vremena za dogovor ima", kaže Đurić.

Predstavnici vlasti i deo opozicije za istim stolom
Predstavnici vlasti i deo opozicije za istim stolom

Antonijević: Bilo pomaka na temu finansiranja izborne kampanje

Sastanak održan 5. septembra bio je posvećen osvrtu na rezultate postignute u poslednjih mesec dana i na njemu učesnici razgovaraju o preporukama koje su bile predmet razgovora u prethodna dva panela posvećena finansiranju kampanja i pristupu medijima, navodi se u saopštenju FPN-a.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da je na okruglom stolu o izbornim uslovima najviše bilo reči o finansiranju izborne kampanje i da očekuje u narednom periodu da vlast učini konkretne korake.

On je novinarima ispred Fakulteta politčkih nauka rekao da je oko većine tačaka postojala saglasnost vlasti i opozicije i da je to pokazatelj pomaka.

Antonijević je rekao da su tema bili i mediji, ali da nije bilo dovoljno prostora da se o tome govori.

Kao i na prethodnim okruglim stolovima, i ovog puta debata je moderirana po "Chatham House" pravilu, odnosno nije dozvoljeno citirati učenike sastanka.

FPN Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020.

Prvi je održan u utorak, 30. jula na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a drugi 9. avgusta kada se razgovaralo na temu finansiranja izbornih kampanja.

Poslednja runda dijaloga održana je 19. avgusta, a tema su bili mediji. Predsednik Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ranije napustili ovaj sastanak. Aleksić je takav postupak obrazložio time da su "predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali da nemaju apsolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora".

Tada je i predsedavajući Savezom za Srbiju (SzS) i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da vlast ima rok do 15. septembra da se u Skupštini Srbije izabere novi sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ili će u suprotnom savez bojkotovati predstojeće izbore.

Dan kasnije (20. avgusta), iz tog opozicionog saveza je saopšteno da neće učestvovati na narednim okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka.

Sledeći sastanak zakazan je za 9. septembar i razgovaraće se o biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, najavio je Milan Antonijević.

Antonijević: Tri zahteva Saveza za Srbiju o medijima su suštinska
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG