Dostupni linkovi

Treća runda dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji


U Beogradu se održava treća runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Sastanak se u zgradi nekadašnje Skuštine Srbije odvija uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta (EP) Tanje Fajon, Knuta Flekenštajna i Vladimiar Bilčika.

Na treću rundu razgovara došli su predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera, Socijldemokatske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, Stranke moderne Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, SDA Sandžaka, Nove stranke, predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja prisustvuje dijalogu samo na početku sastanka, rekla je novinarima da će na kraju sastanka biti održana konferencija za medije.

Prema najavi novinarima će se obratiti predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, a u ime Evropskog parlamenta posrednik EP Knut Flekenštajn, izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon.

Šta kažu učesnici sastanka?

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović, koji učestvuje u dijalogu, rekao je da predstavnici Evropskog parlamenta nisu izneli nikakve kritike o demokratiji i medijskim slobodama u Srbiji.

Predsednik opozicione Nove stranke Zoran Živković izjavio je da da je predsednica odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon rekla da su "formalno dobre stvari urađene", ali da je "pitanje od kada će to da važi i koliko će to da se primenjuje".

On je ocenio da je "tačno da je dobar deo obećanog urađen" i dodao da su zakoni koji definišu izborni postupak i koji definišu medijske slobode u Srbiju dobri.

"Imaju samo jednu manu: ne sprovode se. To je bila osnovna teza mog razgovora, da kažem da se ne vidi da se bilo šta primenjuje od toga", naveo je Živković i dodao da medijska slika "treba da se promeni sutra".

"Rekao sam ljudima iz Evropskog parlamenta 'Nemojte to da pričate sa ljudima u Skupštini, pričajte sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem, on inače voli da odlučuje o bilo čemu u ovoj državi'", poručio je Živković.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić (SMS) izavio je da razgovori o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta "polako ulaze u fazu da dobije završnu ocenu".

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Robert Kolar izjavio je da ta stranka želi da iskoristi priliku da pita predstavnike Evropskog parlamenta da li je "njihov princip ravnopravnosti" trenutno izostao s obzirom da obavljaju "privatne sastanke sa grupacijama koje ne žele da razgovore vode u institucijama".

Predstavnici Evropskog parlamenta su u četvrtak uveče odvojeno razgovarali sa čelnicima opozicionog Saveza za Srbiju koji ne učestvuju u međustranačkom dijalogu i ostaju pri odluci o bojkotu izbora. Evroparlamentarci su se sastali i sa predstavnicima Udruženja "Jedan od pet miliona".

Bilčik i Fajon: EU posvećena proširenju na Zapadni Balkan

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon izrazili su posvećenost proširenju Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan, uz ocenu da je potrebno još poraditi na tome da bi videli zemlje regiona kao funkcionalne parlamentarne demokratije koje se priključuju EU.

"Moramo nešto uraditi jer ono što je zajednički imenitelj u regionu jeste da se situacija pogoršava", rekla je Fajon, navodeći da nacionalizam i tenzije rastu i ukazujući na problem odliva mozgova.

Bilčik i Fajon, koji su u Beogradu radi treće runde medjustranačkog dijaloga, obratili su se učesnicima konferencije "Vraćanje Balkana u fokus EU".

"Važno je da se ispuni poruka novog rukovodstva EU i izazov proširenja na Zapadni Balkan mora biti visoko na dnevnom redu Unije iduće godine", rekao je Bilčik.

"Moramo ostati posvećeni proširenju, sa obe strane", rekla je Fajon.

XS
SM
MD
LG