Dostupni linkovi

Riker: SAD nastavljaju razgovor sa EU o dijalogu Srbije i Kosova


"Mislimo da oni (Srbija i Kosovo) moraju da rade na pronalaženju rešenja i pozdravljamo prilike za to", istakao je Filip Riker
"Mislimo da oni (Srbija i Kosovo) moraju da rade na pronalaženju rešenja i pozdravljamo prilike za to", istakao je Filip Riker

Nastavićemo razgovore sa Evropskom unijom (EU) i ostalim zainteresovanim stranama o dijalogu Srbije i Kosova, rekao je Filip Riker (Philip Reeker), vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Evroaziju.

U danu (23. jul) kada je Riker imao telefonsku konferenciju za novinare nakon posete američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo) Evropi, u Briselu je nastavljen dijalog Srbije i Kosova na ekspertskom nivou pod okriljem Evropske unije.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) kakva je sada uloga Sjedinjenih Država u dijalogu Srbije i Kosova nakon što je Evropska unija "preuzela inicijativu" i da li Vašington i Brisel sarađuju u tom procesu, Riker je odgovorio da mu je "drago da vidi povratak dijalogu" i da će SAD nastaviti da podržavaju taj proces.

"Mislimo da oni (Srbija i Kosovo) moraju da rade na pronalaženju rešenja i pozdravljamo prilike za to", istakao je Riker.

Riker je potvrdio i da će se sutra (24. jul) u Briselu sastati sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

On je dodao i da dijalog Kosova i Srbije i dalje ostaje važan prioritet za Sjedinjene Države i podsetio na inicijativu Ričarda Grenela ((Richard Grenell), specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog.

"Specijalni izaslanik Grenel radio je na ekonomskom aspektu, kako bi pomogao dvema zemljama da nađu način da unaprede svoje ekonomije, odnosno da unaprede život svojih građana. Njima će kao susedima to biti neizbežno i to će im pomoći da pronađu pravac u pogledu normalizacije odnosa, i da idu napred ka svojim dugoročnim ciljevima i prioritetima", podvukao je Riker.

Kako je najavljivano, ekonomija je trebalo da bude i tema sastanka predsednika Srbije Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija u Beloj kući. Sastanak je bio zakazan za 27. jun, a otkazan je tri dana pre održavanja, zato što je saopšteno da je protiv Tačija podnet predlog optužnice za ratne zločine.

Sjedinjene Države do sada nisu saopštile datum nastavka razgovora Srbije i Kosova pod njihovim okriljem.

U međuvremenu, sastanak Vučića i kosovskog premijera Avdulaha (Avdullah) Hotija održan je u Briselu uz posredovanje Evropske unije 16. jula, a kako je saopšteno, tema razgovora bili su nestali, raseljena lica i ekonomija. Time je Briselski dijalog nastavljen posle 20 meseci zastoja.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel se u pregovore Srbije i Kosova uključio upravo nakon prekida Briselskog dijaloga, do kojeg je došlo 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije. Kosovski lideri su tu odluku objasnili kao reakciju na kampanju Srbije kojom se sprečava ulazak Kosova u međunarodne institucije.

Grenel je do sada posredovao u tri sporazuma - o uspostavljanju avio i železničke linije, kao i o auto-putu Priština - Beograd. Oni do sada nisu realizovani.

Grenel je kao svoj uspeh navodio i to što je dobio uveravanje dveju strana da će privremeno zaustaviti svoje kampanje – kampanju Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i sprečavanje kosovskog članstva u međunarodnim organizacijama, dok će Kosovo zaustaviti svoju kampanju da postane član međunarodnih organizacija.

Filip Riker je odgovarajući na pitanje RSE istakao i da su u procesu koji je vodio Grenel "preduzeti veliki koraci" i da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju obe strane da se sporazumi koji su potpisani realizuju.

Napomenuo je i da se angažovanje Sjedinjenih Država nastavlja u čitavom procesu dijaloga.

"Naše ambasade i u Beogradu i u Prištini ostaju aktivne i u bliskom su kontaktu sa vladama u obe države, kako bi ih podržali da nađu način da idu napred u tom procesu. Nastavićemo i naše razgovore sa Evropskom unijom i drugim zainteresovanim stranama", zaključio je Riker.

Izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel (u sredini). Iza njega su predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom potpisivanja infrastrukturnih sporazuma na Minhenskoj konferenciji, 14. februara 2020.
Izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel (u sredini). Iza njega su predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom potpisivanja infrastrukturnih sporazuma na Minhenskoj konferenciji, 14. februara 2020.

Kina kao tema Pompeove evropske posete

Kako je najavio Riker, on će se pored Lajčaka u Briselu sresti i sa još nekoliko visokih evropskih zvaničnika, a jedna od tema razgovora biće i Kina.

Riker je novinarima rekao i da će dijalog Sjedinjenih Država i Evropske unije o Kini, oko kojeg su se usaglasili šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) i američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo), biti "sjajna prilika" za razmenu stavova i mišljenja i "briga koje imaju povodom kineskih aktivnosti".

"To nam daje novi mehanizam za diskusiju i analizu", rekao je Riker i izrazio zabrinutost "zbog pretnji koje Kina predstavlja za zajedničke demokratske vrednosti transatlantske zajednice i za međunarodno pravo".

Kao neke od važnih tema u dijalogu sa EU o Kini, Riker je pomenuo 5G tehnologiju, situaciju u Hong Kongu i stanje u oblasti ljudskih prava, sa posebnim naglaskom na odnos kineskih vlasti prema manjinama.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je izrazio i nadu da će zajedničko delovanje SAD i EU "pomoći Kini da uvidi da mora da bude deo međunarodnog pravnog uređenja", kao i da će "koordinirana (evropska i američka) politika unaprediti zajedničke interese sa obe strane Atlantika".

Kako je najavljeno, evropski i američki zvaničnici radiće na agendi i planovima za dijalog o Kini, a sam datum dijaloga još nije poznat.

Ambasador Riker bio je deo delegacije američkog državnog sekretara Majka Pompea tokom posete Londonu i Kopenhagenu.

Poseta američke delegacije Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj došla je u trenutku kada jačaju tenzije između Zapada i Kine. Sjedinjene Države kao razloge za jačanje tenzija navode odsustvo transparentnosti zvaničnog Pekinga o tome kako je došlo do izbijanja pandemije korona virusa i situaciju u Hong Kongu, gde se kineske vlasti optužuju za smanjenje demokratskih sloboda donošenjem zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Otvorena pitanja između dve strane su i 5G tehnologija, ali i zaštita intelektualne svojine, posebno nakon što je američko ministarstvo pravde objavilo da je podignuta optužnica protiv dva hakera povezana s kineskom vladom.

Američke vlasti tvrde da su Li Siajou i Don Đijaži učestvovali u višegodišnjoj kampanji sajber špijunaže.

Prema optužnici, na meti hakera bile su i kompanije koje razvijaju vakcine protiv korona virusa, a od firmi širom sveta uspeli su da ukradu intelektualnu svojinu i trgovinske tajne, čija se vrednost meri stotinama miliona dolara.

Pompeo je u Londonu pozvao sve zemlje koje "poštuju slobodu i demokratiju" da prepoznaju pretnju koju predstavlja Kina.

"Nadamo se da možemo da stvorimo koaliciju koja to razume", poručio je američki državni sekretar 21. jula.

Kako je preneo Riker novinarima, i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Danskoj jedna od ključnih tema bila je i ekonomija – odnosno oporavak nakon krize izazvane pandemijom COVID-19.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG