Dostupni linkovi

Bilčik: Nastavak dijaloga ohrabrujući znak


Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je ohabrujuće što su lideri Beograda i Prištine opredeljeni za dijalog, ali da ne očekuje lako rešenje.

Povodom današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, Bilčik je izrazio očekivanje da će dijalog Beograda i Prištine dati rezultate, konkretne zaključke, što će biti važan signal evropske budućnosti.

Očekujemo da na jesen već imamo jasniju sliku, očekujemo rešenje pitanja Beograda i Prištine iako znamo da to neće biti lako, rekao je Bilčik u onlajn panel debati "Srbija posle korona virusa: Novi zamah u procesu proširenja" koju su organizovali Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Fondacija Fridrih Ebert.

Šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP) Dušan Reljić ocenio je da bi bilo pravo čudo ako bi u dijalogu Beograda i Prištine bilo konkretnih rezultata do jeseni zbog izbora u SAD ali i zbog toga toga što ni jedna strana u pregovorima nema stvarni legitimitet.

Reljić je rekao da zbog toga nije ubeđen da treba očekivati bilo kakve konkretne rezultate i dodao da je potrebna kritička rasprava u EU o tome šta se stvarno dešava u Srbiji i na Kosovu.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak saglasio se da je legitimet zaista upitan, naglasivši da Kosovo nije Srbiji ulaznica za EU i da bi eventualni sporazum postignut na brzinu brzo poklekao.

“Pitanje Kosova nije ni jedini ni glavni uslov za članstvo u EU. Čak i da se to završi do jeseni otvara se pitanje gde je vladavina prava”, dodao je Međak.

XS
SM
MD
LG