Dostupni linkovi

Vučić: Očekujem snažnije učešće SAD u pregovorima o Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Sjedinjene Američke Države nisu napustile pregovore o Kosovu i da očekuje "još snažniji nalet Amerikanaca po tom pitanju".

Govoreći o pregovorima Srbije i Kosova koji se pod pokroviteljstvom Evropske unije ove nedelje nastavljaju u Briselu na ekspertskom nivou, Vučić je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da će se "manevarski prostor Srbije skraćivati".

"Mi se tamo ne suprotstavljamo Albanicma, potpuno je svejedno da li razgovarate sa Albancima ili predstavnicima EU i SAD, isto misle i svi žele nezavisno Kosovo", rekao je Vučić.

"U nekom trenutku ćemo biti pritisnuti, ali to prepustite meni, ja sam politički veteran, znam koje su posledice po mene, ali zaštitiću zemlju, a ne sebe", dodao je Vučić.

Hoti i Vučić u Briselu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

"Svi u regionu se naoružavaju"

Predsednik Srbije je izjavio da se "svi u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom", navodeći da se "nešto čudno dešava".

On je rekao da će namenska industrija Srbije "ponovo dobiti ogromnu podršku države".

"Danas sam dobio izveštaj za ceo region i zabezeknuo sam se, jer dva i po meseca nisam pogledao taj izveštaj. Imamo ogroman zaostatak u oklopnim točkašima prema Hrvatskoj. Ljude u namenskoj industriji sam pozvao da se uozbilje", rekao je Vučić.

Pismo lekara "iživljavanje nad najboljima"

Povodom otvorenog pisma Vladi Srbije koje je do sada potpisalo više od 1.000 lekara i medicinskih radnika, a u kojem se traži smena Kriznog štaba za borbu protiv epidemije, Vučić je rekao da je reč o "iživljavanju nad najboljim lekarima u Srbiji".

"Tu nema najboljnih namera, to obično imate kod neradnika i kibicera. Ima tu i časnih ljudi, ali Srbija ima 90 hiljada lekara i medicinskih sestara. Nećete moći da srušite reputaciju najboljih u ovoj zemlji i nikada najgori neće biti najbolji", rekao je Vučić.

On je izjavio i da rad Vlade i Kriznog štaba kritikuju oni koji su "zamenjivali linoleum u liftovima" zdravstvenih ustanova dok su bili na vlasti, dok je "u poslednjih šest godina u zdravstvo ulagano više nego prethodnih 75 godina".

"Srbija među prvima po broju testiranih"

Vučić je rekao da je Srbija postala "četvrta ili peta zemlja u Evropi po broju testiranih" na korona virus.

"Pretekli smo Nemačku, a ispred nas su Švajcarska, Austrija i mali Luksemburg", rekao je Vučić.

On je naveo da se Srbija odlučila za drugačiji pristup od mnogih drugih zemalja, pomenuvši Hrvatsku i Bugarsku.

"Mi testiramo više od ostalih jer želimo da identifikujemo bolest i da se borimo za živote ljudi, a ne za političke brojeve", rekao je on.

Vučić je najavio da u narednih sedam dana počinje gradnja dve kovid bolnice, u Beogradu i Kruševcu sa ukupno 1.500 ležajeva za najteže slučajeve.

"Bićemo spremni za jesen i zimu", rekao je on i dodao da "ćemo se potruditi da budemo među prvim zemljama u svetu koje će dobiti vakcinu".

Dva meseca 60 odsto minimalca

Vučić je najavio da će država za naredna dva meseca dati po 60 odsto od minimalaca za sve radnike u malim i srednjim preduzećima i kod preduzetnika i da će "za najmanje još jedan mesec odložiti plaćanje poreza i doprinosa".

Prema njegovim rečima, guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković u narednom periodu saopštiće odluku o otplatama kredita.

Govoreći o platama i penzijama u javnom sektoru, Vučić je rekao da je "sasvim izvesno da će se penzije povećavati", a da će biti prostora i za povećanje plata, iako, kako je rekao, manjeg od očekivanog.

Vučić je rekao da Srbiji znači što će Evropska unija podići svoju ekonomiju, kao i da joj je zahvalna za svaku vrstu pomoći.

XS
SM
MD
LG