Dostupni linkovi

Hiseni posle sastanka u Briselu: Finalna faza pregovora o normalizaciji odnosa


Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u odvojenim susretima, sa predstavnikom Kosova Skenderom Hisenijem (levo) i predstavnikom Srbije Markom Đurićem (desno), Brisel
Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u odvojenim susretima, sa predstavnikom Kosova Skenderom Hisenijem (levo) i predstavnikom Srbije Markom Đurićem (desno), Brisel

Briselu je danas (23. jul) održan zajednički sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa ekspertima u okviru političkog dijaloga Srbije i Kosova - Marka Đurića kao predstavnika Srbije i Skendera Hisenija, kosovskog koordinatora za dijalog - nakon što je obavio zasebne razgovore sa svakom od delegacija.

Skender Hiseni je posle sastanka istakao da je reč o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

"Ovo je novi trenutak. Govorim o jednom zaključenju (završetku). Ovo je ekstremno politički proces. Nema ničeg tehničkog. I jednog dana, kada se dogovore svi elementi sveobuhvatnog sporazuma, biće jasno da se radi o elementima jednog sporazuma kojem se sve ostalo podređuje", izjavio je Hiseni na kraju sastanka.

Hiseni je mišljenja da se proces ne može odugovlačiti tako što će strane "raspravljati o odvojenim temama".

"Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obe strane biti obavezane da sprovedu", istakao je Hiseni.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić je danas, u okviru razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsetio na "21. godišnjicu stradanja srpskih žetalaca u selu Staro Gracko, kod Lipljana".

U saopštenju Kancelarije se navodi da je Đurić zahtevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima bili rasvetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

U Briselu je održan prvi ekspertski susret u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Reč je o susretu zakazanom prilikom prve runde u obnovljenim pregovorima, koja je održana uz fizičko prisustvo obe strane prošle nedelje, 16. jula.

Nabila Masrali, portparolka Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku je ranije potvrdila da je susret rezultat pristanka lidera Kosova i Srbije da se nastavi sa intenzivnim radom na ekspertskom nivou već ove nedelje.

"Kosovo i Srbija su pozvane da pošalju svoje eksperte da nastave da raspravljaju o pitanjima oko kojih je već razgovarano na nivou lidera prošlog četvrtka. Ne bismo delili dalje informacije o sastanku na nivou stručnjaka", navela je Masrali u pisanom odgovoru za RSE.

Dijalog Kosova i Srbije obnovljen je nakon 20 meseci zastoja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti održali su 12. jula prvi susret u video-formatu kako bi obeležili zvaničnu obnovu pregovora a obojica su se fizički sastali u evropskoj prestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula. Na ovom sastanku se razgovaralo o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Nakon sastanka specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak najavio je da će ekipe na ekspertskom nivou ove nedelje nastaviti razgovore u Briselu, a da će se lideri ponovo sastati početkom septembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG