Dostupni linkovi

Završeno ispitivanje Tačija u Hagu


Predsednik Kosova nakon šestosatnog ispitivanja u Hagu 14. jula
Predsednik Kosova nakon šestosatnog ispitivanja u Hagu 14. jula

Četvorodnevno ispitivanje predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) u Hagu, na osnovu optužbi za ratne zločine na Kosovu, završeno je 16. jula nakon četiri dana.

Po izlasku iz Specijalizovanog tužilaštva, Tači je kazao da mu je drago što je imao mogućnost da pruži objašnjenja "koja se tiču svih pitanja koja se povezuju sa njegovim aktivnostima tokom ratnog perioda i njegovim naporima za mir, stabilnost, razvoj i napredak."

„Tokom ovih četiri dana pokušao sam da objasnim i pružim informacije o mojoj ulozi, mojim odgovornostima tokom rata, u periodu mandata Specijalnog suda. Tokom svog tog vremena bio sam u društvu ambasadora Prospera u svojstvu advokata", kazao je Tači.

Kazao je da uprkos činjenici da je njegovo svedočenje trajalo dugo, smatra da su imali produktivne seanse.

„Sada ostaje tužiocu i sudiji da ocene, bez pristranosti i otvorenog uma, moje svedočenje. Ukoliko to urade profesionalno, nepristrasno, lako mogu da dođu do zaključka da ja nisam počinio nikakav zločin ili navodna kršenja“, dodao je Tači.

On je pri izlasku iz Tužilaštva ponovio da je „naš rat bio pravedan, jer je bio rat za slobodu“: „Upravo iz tog razlogai mali smo podršku demokratskog sveta, SAD, EU i NATO."

Naveo je da su napori da se „promeni istorija i da se okalja pravedan rat, takođe napori da se okalja humanitarna intervencija NATO-a na Kosovu“.

„Naša bolna i ponosna istina čista je ko suza“, dodao je.

Na pitanje novinara da li je tokom ispitivanja bio upitan o navodima o trgovini organa ili o tzv. Žutoj kući, Tači je odgovorio da “nema pravo da govori ni o čemu što se tiče njegovog svedočenja, ali do danas nisam bio ispitivan o takvim tvrdnjama ni u jednom slučaju”.

Inače, Tači je završio ispitivanje u isto vreme kada je u Briselu nakon 20 meseci nastavljen dijalog Kosova i Srbije. Umesto Tačija, evropski zvaničnici su pozvali premijera Kosova Avdulaha Hotija (Avdullah), dok sa srpske strane dijalogu prisustvuje predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Šta je u optužnici?

Tačijev odlazak u Hag usledio je nakon što je Kancelarija Specijalizovanog tužioca krajem juna saopštila da je 24. aprila podneta optužnica na razmatranje, na osnovu koje se on i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji (Veseli) kao i "druga lica" u deset tačaka terete za niz zločina.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

"Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici", navodi se u saopštenju.

Ovo je prvi put da javnost zna da je jedna osoba pozvana na intervju, nakon što je optužnica protiv te osobe već podneta na razmatranje.

Tači: Verujem u dijalog i dobre odnose sa susedima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Kakvi su dalji koraci?

Sudija za prethodni postupak koji odlučuje o Tačijevoj optužnici je Francuz Nikola Giju (Nikolas Guillou).

Ukoliko se on uveri da je osnovana sumnja utvrđena od strane tužioca, sudija potvrđuje optužnicu i počinje suđenje. Ako se u to ne uveri, optužnica se odbacuje.

Na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima, sudija za prethodni postupak i specijalizovani tužilac mogu da se sastaju tokom istrage i pre potvrđivanja optužnice.

Sudija od tužioca može tražiti dodatni materijal za potkrepljivanje optužbi, ili može da zahteva preispitivanje optužnice sa ciljem da se pruže konkretniji podaci u odnosu na jednu ili sve optužbe, kao i u odnosu na konkretno postupanje osumnjičenog.

Sudija takođe može da zatraži od tužioca da smanji broj optužbi ili suzi njihov opseg.

Tek nakon potvrđivanja nekih ili svih delova optužnice, osumnjičeni stiče status optuženog i sudija može da izda nalog za hapšenje ili sudski poziv za stupanje pred sud.

Tači je 29. juna izjavio da će, ukoliko navodi iz optužnice budu potvrđeni, istog časa podneti ostavku kao predsednik i da će se suočiti s njima.

XS
SM
MD
LG