Dostupni linkovi

Pompeo pozvao 'ceo svet' da se suprostavi Kini


Američki državni sekretar Majk Pompeo i britanski premijer Boris Džonson tokom susreta u Londonu, 21. jul. 2020
Američki državni sekretar Majk Pompeo i britanski premijer Boris Džonson tokom susreta u Londonu, 21. jul. 2020

Američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo pozvao je “ceo svet” da se suprostavi Kini.

On je istovremeno tokom posete Londonu negirao da je izvršio uticaj na britanske vlasti da promene odluku i blokiraju plan da se kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej dodeli ograničeni udeo u opremanju nove brze mobilne mreže 5G.

Pompeo je oštro kritikovao kinesku Komunističku partiju zbog "neoprostivog" ponašanja tokom pandemije"prikrivajući" informacije na početku pojave virusa, koji se po njegovim rečima mogao "suzbiti" da su tada objavljeni detalji. Pompeo je dodao da je zvanični Peking u to "uvukao” i Svetsku zdravstvenu organizaciju. Do sada je od Covida 19 umrlo više od 610 hiljada ljudi.

Po Pompeovim rečima, "eksploatcija (od strane Komunističke partije Kine) ove katastrofe za ostvarivanje sopstvenih interesa je sramna".

Američki državni sekretar je kritikovao Peking i zbog "kršenja sloboda" u Hongkongu. Pompeo je rekao da je imao "otvorene" razgovore s britanskim premijerom Borisom Džonsonom i ministrom spoljnih poslova Dominikom Rabom, i pozvao sve države koje cene slobodu i demokratiju da shvate koliku pretnju predstavlja KP Kine.

"Nadamo se da ćemo moći da napravimo koaliciju koja to razume", rekao je.

Velika Britanija je stavila van snage sporazum s Hong Kongom o izručenju i obustavila prodaju oružja toj svojoj bivšoj koloniji koja je od 1997. godine autonomna kineska teritorija. Razlog tim odlukama je to što je Peking doneo strog zakon o državnoj bezbednosti koji posebno pogađa Hongkong.

Sporazume s Hongkongom o izručenju su pre Velike Britanije otkazale SAD, Australija i Kanada.

Kineski ambasador u Londonu Liu Siaoming je u poruci na Tviteru upozorio Veliku Britaniju da će "snositi posledice narušavanja bilateralnih odnosa" i odluke Londona nazvao grubim mešanjem britanske vlade u unutrašnje stvari Kine.

Pompeo je rekao da su razgovori u Londonu bili konstruktivni, o temama "u rasponu od mobilne mreže 5G, do pregovora o sporazumu SAD i Velike Britanije o slobodnoj trgovini".

On je kritikovao Kinu i zbog odnosa prema muslimanskoj manjini Ujguri, kao i poteze u Južnomkineskom moru koji dovode do sve većih tenzija u odnosima sa njenim susedima.

Sjedinjene Države se kod svojih saveznika zalažu da izbegnu Huavej jer smatraju da bi kineska vlada mogla da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje zapadnih zemalja.

Pompeo je prethodno bio u Londonu u januaru ove godine nekoliko dana nakon što je premijer Boris Džonson ignorisao upozorenja Vašington i omogućio Huaveju da preuzme vodeću ulogu u izgradnji 5G mreže u Britaniji.

Američki državni sekretar je ovoga puta doputovao nakon što je prošle sedmice Džonson odlučio da limitira angažman Huaveja.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je reagovalo optužujući Britaniju da je postala "američka marioneta".

Međutim, Pompeo i njegov domaćin Rab negirali su na konferenciji za novinare da Bela kuća diktira politiku Londona.

"Mislim da je ova odluka doneta ne zato što SAD smatraju da je ona dobra, već zato što su vlasti ovde u Ujedinjenom Kraljevstvu zaključile da je ispravna," istakao je Pompeo.

Kako navodi Frans pres, britanska vlada je donela odluku da odustane od angažovanja Huaveja jer su američke sankcije ugrozile bezbednost opreme 5G proizvedene u Kini.

"Realnost je rezultat američkih sankcija," kazao je Rab.

Kako navodi Frans pres, Džonson nastoji da izbegne da bude doživljen u javnosti kao previse blizak predsedniku SAD Donaldu Trampu – čiju politiku u Britaniji pozitivno ocenjuje samo 20 odsto građana – uprkos "specijalnim odnosima" između dva istorijska saveznika.

XS
SM
MD
LG