Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Izbijanje zaraze korona virusom u Karačiju, Pakistan, 31. mart, 2020.
Izbijanje zaraze korona virusom u Karačiju, Pakistan, 31. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 31. mart, 2020.:

Predsednica Evropske Komisije (EK) Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) je upozorila javnost na posledice koje mogu izazvati lažne vesti oko korona virusa i pozvala građane da veruju isključivo predstavnicima zvaničnih zdravstvenih organizacija.

Idućih dana pik-ap vozila, koja se u redovnim okolnostima koriste za zaprašivanje komaraca, tretiraće površine u deset beogradskih opština.

Unazad 24 sata je u Hrvatskoj 77 novooboljelih, isto kao i dan ranije, što indirektno pokazuje da su naše preventivne mjere urodile plodom, izvijestio je ministar zdravlja Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare nacionalnog stožera Civilne zaštite u 14 sati.

"Ova odluka doneta je imajući u vidu da zdravstveni radnici podnose veliki teret i odgovornost u danima borbe Srbije sa virusom COVID-19", navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Ministrar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i predsjednik Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje rekao je kako su do sada obezbjeđeni potrebni kontakti i pomoć, ali da od sada Koordinaciono tijelo treba da preuzmu medicinari.

U Kantonu Sarajevo (KS) urađen je 61 test na korona virus u kućnim uslovima, rekla je u utorak epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav tokom zajedničke konferencije za medije Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite KS.

Članom 39. Ustava Crne Gore moguće je ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, a članom 55. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Broj umrlih u jednom danu od bolesti COVID-19 u Španiji danas je ponovo porastao. Umrlo je 849 osoba, što je najveći broj od početka epidemije u toj državi.

Guverner američke države Njujork Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) objavio je urgentan apel medicinskim volonterima da pomognu zbog "zapanjujućeg" broja žrtava virusa korona.

Ruski poslanici danas, 31. marta, treba da usvoje nacrt zakona kojim se predvidjaju oštre kazne, do pet godina zatvora, za širenje lažnih vesti vezanih za novi korona virus.

Pojedini objekti teniskog centra na US openu u Njujorku biće pretvoreni u privremenu bolnicu sa 350 kreveta tokom pandemije korona virusa.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se aktivnost tog ministarstva svodi na vraćanje srpskih državljana koji su se zatekli u inostranstvu i na dopremanje medicinske pomoći u Srbiju.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da je, iako je pažnja preusmerena na epicentre u zapadnoj Evropi i severnoj Americi, epidemija Covid-19 "daleko od kraja" u Aziji i Tihom okeanu.

Južna Koreja najavila je 31. marta da će poslati dva specijalna leta za evakuaciju više od 500 građana i njihovih porodica iz Italije, teško pogođene korona virusom od koga je umrlo više od 11.000 ljudi.

Predsednik SAD Donald Tramp je noćas novinarima predstavio novi brzi test koji bi trebalo da može da u roku od svega pet minuta potvrdi pozitivan rezultat na korona virus, a nekioliko minuta duže mu treba za negativan.

XS
SM
MD
LG