Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo: Počelo testiranje na korona virus u kućnim uslovima


Sarajevo

U Kantonu Sarajevo (KS) urađen je 61 test na korona virus u kućnim uslovima, rekla je u utorak epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav tokom zajedničke konferencije za medije Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite KS.

"Posebno želim naglasiti činjenicu da su dobro uhodani timovi domova zdravlja. Oni vrše testiranje u kućnim uslovima. U posljednja 24 sata smo uradili 61 testiranje", dodala je Pilav.

Ona je podsjetila da su 24 osobe u KS pozitivne na COVID-19. Kako je kazala, u toku je intenzivnije testiranje građana. Važnim je ocijenila to da su do sada testirane 272 osobe, a 1.962 osobe su u izolaciji.

Potom se osvrnula na klastere u Kantonu Sarajevo.

"Prema definiciji slučaja Svjetske zdravstvene organizacije i svih relevantnih stručnjaka, prva izloženost je lice u lice s osobom koja ima virus, manje od metar i niste zaštićeni. To je prva linija kontakta", objasnila je i dodala da je klaster uski krug ljudi koji se testira.

Najvećim problemom smatra to što građani ne poštuju samoizolaciju.

"Današnje testiranje, ako ne poštujete mjere, ne znači da se za pet dana neće desiti infekcija", upozorila je.

Još jednom je pozvala na poštivanje mjera - fizička distanca, higijena i druge.

"Testova imamo dosta. Radimo ubrzano testiranje", naglasila je.

Ponovila je da nema razloga za paniku i pozvala na strpljenje.

"Trudimo se odgovoriti na sve pozive"

Komandantica Štaba civilne zaštite i kantonalna ministrica komunalne i privredne infrastrukture Nihada Glamoč je navela da su za 45 građana dostavljeni lijekovi.

Obrazovanje

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić je govorio o mjerama u obrazovanju tokom epidemije korona virusa.

"Pokušava se pronaći optimalno rješenje za martovske naknade u vrtiću", rekao je Krivić.

Kao novitet je naveo početak online nastave u predškolskim ustanovama za koju je istakao da bi trebala početi ove sedmice.

Govoreći o upisu u prvi razred osnovne škole, naglasio je da će se to vršiti u redovnom terminu od 1. do 31. aprila na način da će to roditelji elektronski raditi, popunjavanjem formulara, pri čemu će se dokumentacija naknadno poslati.

Krivić se osvrnuo i na online nastavu.

"Primamo izvještaje o realizaciji i došli smo do određenih zaključaka. Imamo set preporuka. Cilj je da se utvrđeni problemi svedu na minimum. Vezano za probleme oko pristupa internetu i nedostatak opreme, Ministarstvo na tome radi. Imamo precizne podatke. Zahtjeve škola smo izanalizirali", rekao je Krivić.

Kazne za kršenje policijskog sata

Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Kantona Sarajevo je odgovorio da li će se kazne za prekršaj policijskog sata ili zabrane kretanja za starije od 65 godina ili mlađe od 18 plaćati za 50 posto manji iznos ako budu plaćene u roku od sedam dana. Potvrdio je da je to moguće jer tako nalaže postojeći zakon.

Istakao je da sve osobe starije od 65 godina mogu otići kod ljekara i da je potrebno samo da imaju uputnicu.

Naveo je da se sa deset na četiri posto smanjio broj onih koji ne poštuju mjeru izolacije.

XS
SM
MD
LG