Dostupni linkovi

SZO upozorava da epidemija u Aziji nije završena


Hram Nezu u Japanu, mart 2020.
Hram Nezu u Japanu, mart 2020.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da je, iako je pažnja preusmerena na epicentre u zapadnoj Evropi i severnoj Americi, epidemija Covid-19 "daleko od kraja" u Aziji i Tihom okeanu.

Pozivajući vlade na svim nivoima u regionu da ostanu angažovane u naporima u borbi protiv virusa, regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik, doktor Takeši Kasai rekao je da će ta bitka biti dugoročna i da je neophodno da svaka zemlja nastavi da reaguje u skladu sa lokalnom situacijom.

Naglasio je da SZO shvata da ne postoji jedinstveni pristup, ali da postoje zajedničke taktike.

"To su rano otkrivanje, izolovanje i testiranje zaraženih, brzo pronalaženje kontakata i stavljanje u karantin i preduzimanje mera o socijalnom distanciranju kako bi se zaustavilo prenošenje virusa i usporila epoidemija", naveo je Kasai.

Zašto temeljito pranje ruku može spasiti život
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00


On je upozorio da države i dalje moraju da budu spremne na porast broja zaraženih.

"Moramo biti jasni da čak i uz sve mere, ne nestaje rizik od širenja epidemije, one nam samo daju dragoceno vreme da se pripremimo za dalje", rekao je on.

U svetu je 31. marta, prema podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta, broj obolelih od korona virusa premašio 780 hiljada, broj umrlih je preko 37.000, a broj izlečenih više od 166 hiljada.

XS
SM
MD
LG