Dostupni linkovi

Tramp predstavio novi brzi test za korona virus


Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp je noćas novinarima predstavio novi brzi test koji bi trebalo da može da u roku od svega pet minuta potvrdi pozitivan rezultat na korona virus, a nekioliko minuta duže mu treba za negativan, javila je američka TV Foks njus.

Stariji testovi, razvijeni u laboratorijama, mogu dati rezultat za četiri do osam sati.

Govoreći u Beloj kući tokom konferencije za štampu, predsednik je otvorio kutiju kompanije "Abot" (Abbott Laboratories) i novinarima pokazao novi brzi test.


"Abotova" "kaseta za testiranje" uklapa se u prenosivi uređaj kompanije "ID NOW", koji se koristi u bolnicama, klinikama i lekarskim ordinacijama. Kompanija "Abot" je saopštila da će sledeće nedelje novi test dati probranim zdravstvenim ustanovama hitne medicine.

Nekolio dana pre Trampove objave novog kompleta za brzi test firme "Abot" ta kompanija je rekla da joj je Uprava SAD za hranu i lekove dala hitno odobrenje da proizvodi "test na bazi uložaka" (cartridge). Ta kompanija kaže da njen test daje negativan rezultat za 13 minuta kada virus ne bude otkriven.

Sjedinjene Države nedeljama pokušavaju da povećaju testiranje na korona virus posle niza problema s prvobitnim testom koji je dizajnirala državna služba. Dok SAD po testiranju zaostaju za drugim zemljama, dnevni kapacitet testiranja ipak raste, jer je testove razvilo više proizvođača dijagnostike i velikih laboratorija.

Pre odobrenja datog "Abotu", vlasti su u protekloj nedelji odobrile druga dva brza testa.

Tramp je rekao da je do sada u SAD obavljeno već milion testova što je "prekretnica u našem ratu protiv koronavirusa".

Međutim, ukazala je agencija AP, nije jasno da li ta brojka predstavlja broj testiranih pacijenata ili obrađenih uzoraka. Sa više od 330 miliona stanovnnika, jedan milion testiranih pacijenata bi predstavljao otprilike jednu trećinu jednog procenta ukupnog broja građana SAD.

Zdravstveni stručnjaci kažu da bi u SAD trebalo testirati 100.000 do 150.000 ljudi dnevno da bi se virus pratio i zauzdalo njegovo širenje, ali laboratorije izveštavaju da zasad testiraju oko 80.000 do 90.000 pacijenata dnevno.

SAD su sada vodeće u svetu po broju infekcija, sa više od 143.000 potvrđenih slučajeva koje je zabeležio Centar za sistemsku nauku i inženjerstvo (CSSE) Univerziteta "Džons Hopkins". Oko polovine potvrđenih slučajeva, odnosno Više od 73.000 je u Njujorku i Nju Džersiju.

Tramp je ponovio da treba praktikovati distanciranje radi sprečavanja širenja zaraze i napomenuo da se mere njegove administracije, koje je produžio do aprila, neće mnogo promeniti u suštini, iako će se "možda malo zaoštriti", a dodao je da ostaje ograničenje putovanja u strane zemlje.

Tramp je u nedelju produžio savezne smernice o distanciranju do 30. aprila, dok je ranije predvideo da one neće biti potrebne već od 10. aprila.

"Ekonomija je broj dva, moj fokus je spasavanje života ljudi", rekao je noćas.

XS
SM
MD
LG