Dostupni linkovi

Stoltenberg za RSE: NATO pomoć u borbi protiv korona virusa


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom ceremonije prijema Severne Makedonije u članstvo - Brisel, 30. mart 2020
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom ceremonije prijema Severne Makedonije u članstvo - Brisel, 30. mart 2020

Razgovarala: Zorana Gadžovska Spasovska

Očekujem da se reforme u oblasti odbrane i bezbednosti u Severnoj Makedoniji nastave i nakon punopravnog članstva u NATO-u. Apsolutno sam siguran da će se to i dogoditi, jer je to dobro za Severnu Makedoniju, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) generalni sekretar te Alijanse Jens Stoltenberg.

RSE: Severna Makedonija je postala 30. članica NATO-a. Koje benefite članstvo donosi Severnoj Makedoniji, a koje samoj Alijansi?

Štitimo sve svoje saveznike na principu, "svi za jednog, jedan za sve". Dakle, ako je jedan NATO saveznik napadnut, napadnuti su i svi ostali i zajedno će odgovoriti na pretnju.
Jens Stoltenberg


Stoltenberg: Ovo je sjajan, istorijski dan za Severnu Makedoniju, za Zapadni Balkan, kao i za sve saveznike NATO-a. Severna Makedonija je postala član najuspšenije Alijanse u istoriji. Mi čuvamo mir. Štitimo sve svoje saveznike na principu, "svi za jednog, jedan za sve”. Dakle, ako je jedan NATO saveznik napadnut, napadnuti su i svi ostali i zajedno će odgovoriti na pretnju. Time što smo ujedinjeni, mi održavamo mir. Svrha NATO-a nije da vodi rat ili inicira konflikt.

Mi čuvamo stabilnost, mir, a to je neophodno za ekonomski prosperitet. Videli smo da je broj investicija u Severnoj Makedoniji, nakon što je ta zemlja dobila poziv da se pridruži NATO-u, značajno uvećan, što je situacija koju smo videli u mnogo drugih država koje su se priključile NATO-u. To je samo dokaz koliko je članstvo u NATO-u značajno za ekonomski prosperitet.

Šta NATO očekuje od Severne Makedonije?

RSE: Koja očekivanja članice NATO-a imaju od Severne Makedonije, kada je reč o reformama u odbrambenom i bezbednosnom sektoru?

Stoltenberg: Očekujemo da se nastave reforme, ali i modernizacija službi bezbednosti i vojske. Potpuno sam ubeđen da će se to i dogoditi, jer je to, pre svega, dobro za Severnu Makedoniju. To znači da je dobro i za sve nas ostale.

U Skoplju sam se sastao sa vojnicima i trupama Severne Makedonije i uverio sam se u njihovu profesionalnost. Takođe, sreo sam ih i u Kabulu. Tada sam se uverio kako se NATO članice sa svojim partnerima, među kojima je tada bila i Severna Makedonija, bore protiv međunarodnog terorizma. Naravno, moramo nastaviti da mobilišemo i da unapređujemo svoje kapacitete, a uveren sam da će to činiti i Severna Makedonija.

NATO i borba protiv korona virusa

RSE: Koja je uloga NATO-a u borbi protiv pandemije korona virusa?

Stoltenberg: Mi naravno nismo na prvoj liniji borbe jer je ovo civilna zdravstvena kriza, ali obezbeđujemo podršku zdravstvenim institucijama i koordinišemo podršku koja stiže od NATO saveznika. Videli smo da je nedavno Češka donirala Španiji i Italiji desetine hiljada zaštitnih odela i savremene medicinske opreme. Videli smo da i Nemačka pomaže drugim evropskim državama.

Dakle, članice NATO-a se međusobno pomažu, a mi obezbeđujemo potrebne kapacitete. Nastavićemo da koordinišemo napore članica i da pomažemo, ali ponavljam da NATO nije na prvoj liniji odbrane, već samo pruža podršku naporima pojedinačnih zemalja u borbi protiv korona virusa.

Šta ako migrantska kriza eskalira?

RSE: Ukoliko situacija na grčko-turskoj granici sa migrantima eskalira, kako bi se to odrazilo na bezbednost u tom regionu?

Stoltenberg: Migrantska kriza i situacija na grčko-turskoj granici je nešto što nas brine. Podržavam da se govori o ovim izazovima i NATO tu ima značajnu ulogu. Pokušavamo da govorimo i o dobrim stvarima koje je naša misija učinila u Iraku i Avganistanu, kako bi stabilizovala ove zemlje i dala ljudima razloga da tamo i ostanu.

Prisutni smo i u Egejskom moru, gde se nalaze NATO brodovi i pomažemo u sprovođenju dogovora između Grčke i Turske kada je reč o izbeglicama i migrantskoj krizi. Dakle, NATO podržava, pomaže, ali migrantska kriza je zajednički izazov koji zahteva i zajednička rešenja.

Skoplje i kineski uticaj

RSE: Šta je to što Severna Makedonija može da učini kada je reč o rastućem uticaju Kine i Rusije, na šta je pre nekoliko meseci upozorio i američki državni sekretar Majkl Pompeo?

Stoltenberg: Ono što vidimo jeste da se radi o kampanji dezinformacijama i korišćenju sajber sredstava da se utiče na lokalne političke procese. Videli smo to u mnogim NATO članicama, pa tako vidimo to i na Zapadnom Balkanu. Najbolji način da odgovorimo je da obezbedimo činjenice.

Ne verujemo da na propagandu treba odgovoriti propagandom, već istinom. Mi zbog toga nudimo činjenice, pomažemo svojim saveznicima da pribave tačne informacije, delimo bezbednosne podatke, ali na kraju dana, naše najsnažnije sredstvo za borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija jesu slobodni i nezavisni mediji. To su novinari koji proveravaju svoje izvore, koji proveravaju činjenice, novinari koji postavljaju nezgodna pitanja.

To je najbolji odgovor na propagandu i širenje lažnih vesti. NATO snažno veruje u demokratiju, otvoreno i slobodno društvo, a nezavisna i slobodna štampa je jedan od značajnih stubova takvog društva.

Pompeo u Severnoj Makedoniji i o kineskom uticaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

RSE: Sarađuju li Severna Makedonija i NATO-a kada je reč o pretnji koju militantna organizacija "Islamska država" predstavlja za zemlju i region Zapadnog Balkana? Da li su povratnici iz takozvane "Islamske države" pretnja?

Stoltenberg: Povratak stranih boraca je izazov i potencijalna pretnja za sve NATO zemlje. Zbog toga zajedno radimo na tome, razmenjujemo informacije, iskustva, bezbednosne podatke, a sve kako bismo minimalizovali pretnju koju donose borci povratnici. Mislim da upravo ovo pokazuje koliko je značajno da radimo zajedno, da se držimo zajedno i da zajednički odgovaramo na sve izazove.

To je i razlog zašto sam impresioniran Severnom Makedonijom, koja je pokazala hrabrost, političku volju i posvećenost modernizaciji, reformama i postala članica NATO-a. Čestitam na toj hrabrosti, a članstvo u NATO-u znači mnogo ne samo Severnoj Makedoniji, već i svim drugim članicama.

NATO o Zapadni Balkan

RSE: Koji su najveći izazovi za NATO u regionu Zapadnog Balkana?

Stoltenberg: Zapadni Balkan je važan za sve članice NATO-a. Imamo istoriju u tom regionu, prisutni smo tamo već decenijama, pomagali smo u zaustavljanju krvavih ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Takođe, već dugo vremena pomažemo i Severnoj Makedoniji.

Nekoliko država regiona su već članice NATO-a, među kojima su i dve poslednje članice, Crna Gora i Severna Makedonija. Prisutni smo i na Kosovu, gde radimo na stabilizaciji, jer je to važno ne samo za ljude na Kosovu, već i za sve ljude koji žive u Evropi.

Dakle, radimo na tome zajedno sa svojim partnerima i članicama, investiramo u stabilnost i zato nam je izuzetno drago da je Severna Makedonija postala punopravna članica i da će od sada čak i više moći da doprinese stabilnosti regiona.

Plan za Istočno partnerstvo

RSE: Koji je plan NATO za zemlje koje se nalaze u Istočnom partnerstvu?

Stoltenberg: Blisko sarađujemo sa partnerima u svim delovima sveta, pa tako i sa onima koji se nalaze u istočnom delu Alijanse. Ukrajina i Gruzija su naši bliski saveznici i mi im pružamo političku i praktičnu pomoć. Obe zemlje su se suočile sa agresivnim akcijama Rusije, Gruzija 2008. godine, a Ukrajina 2014.

Rusija je i dalje prisutna u Ukrajini i potire demokratske procese i odgovorna je za nasilje na istoku zemlje. NATO nastavlja da radi sa svim partnerima i smatramo da je jedino tako možemo da pomognemo prijatelju i partneru koji nam je značajan.

XS
SM
MD
LG