Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore: Ograničenje kretanja u skladu sa Ustavom


Podgorica, trijažni šator
Podgorica, trijažni šator

Članom 39. Ustava Crne Gore moguće je ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, a članom 55. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Oni su negirali tvrdnje opozicionog Demokratskog fronta (DF) da je Vlada uvela policijski čas i da su mjere, koje se donose radi suzbijanja epidemije virusa korona, nezakonite.

Iz Vlade podsjećaju da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila globalnu pandemiju korona virusa 11. marta, a da je u Crnoj Gori epidemija proglašena zvaničnom odlukom 26. marta ove godine.

Navode da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti takođe predviđeno Zakonom.

"Naredbe ne donosi Vlada niti Nacionalno koordinaciono tijelo, nego Ministarstvo zdravlja na prijedlog Instituta za javno zdravlje. Tako je učinjeno i naredbom Ministarstva od 30. marta koja je odmah objavljena u Službenom listu", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Inače, Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti Crne Gore je objavilo nove privremene mjere zaštite građana od širenja korona virusa, među kojima je zabrana izlaska iz objekta stanovanja od ponedjeljka do petka u terminu od 19:00 - 05:00 sati, kao i od 13:00 u subotu do 05:00 sati u ponedjeljak.

Povodom novih mjera o sprječavanju širenja corona virusa kojima se ograničava kretanje građana oglasila se Uprava policije Crne Gore porukom da će “svi koji budu zatečeni u kršenju ovih naredbi biti uhapšeni i krivično procesuirani, bez kompromisa i bilo kakvog izuzetka“.

XS
SM
MD
LG