Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Iranci u Teheranu nose maske u javnom prostoru, Iran, 7. maj, 2020.
Iranci u Teheranu nose maske u javnom prostoru, Iran, 7. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 8. maj, 2020.:

Epidemija COVID-19 u Crnoj Gori je pod potpunom kontrolom, ali građani se i dalje moraju pridržavati svih mjera koje su na snazi, saopštili su iz crnogorske Vlade.

Nakon više dana sa jednocifrenom brojkom novozaraženih, u Hrvatskoj je unazad 24 sata zabilježeno čak 37 novozaraženih od koronavirusa, tako da je ukupni broj oboljelih 2.163, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu.

Švedsko tužilaštvo je 8. maja najavilo preliminarnu istragu o domu za stare "Berga" u Solni u okolini Stokholma, gde je veliki broj starijih osoba preminuo tokom pandemije virusa korona.

Od Skupštine Republike Srpske ću tražiti da se ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj, najkasnije do 20. maja, poručio je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Smrtnost u Republici Srpskoj je u ovom trenutku najveća u regionu i iznosi oko pet posto, izjavila je epidеmiоlоginja Institutа zа јаvnо zdrаvstvо Republike Srpske (RS) Јеlеnа Đаković-Dеvić na redovnoj konferenciji za medije u petak (8. maja).

Infektivna klinika u Prištini saopštila je da je u petak preminula još jedna osoba od korona virusa. Ovo je 28 žrtva od COVID-19 na Kosovu.

Potpredsednik Parlamenta Grčke, bivši ministar zdravlja, kardiolog i profesor univerziteta Dimitris Kremastinos umro je od novog korona virusa, objavili su danas, 8. maja, grčki zvaničnici.

Nemački izvoz u martu beleži pad od 11,8 odsto na mesečnom nivou, što je najveći pad od 1990. godine, pod uticajem pandemije korona virusa, objavio je danas, 8. maja, Savezni biro za statistiku korigovane podatke.

Australija će ublažiti mjere fizičkog distanciranja u tri faze, rekao je 8. maja premijer Skot Morison, a plan je da većina ograničenja bude ukinuta do 1. jula i da se blizu milion ljudi vrati na posao u vrijeme opadanja epidemije virusa korona.

XS
SM
MD
LG