Dostupni linkovi

Dodik najavio ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj


Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i sprski član Predsjedništva BiH
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i sprski član Predsjedništva BiH

Od Skupštine Republike Srpske ću tražiti da se ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj, najkasnije do 20. maja, poručio je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

BLOG o korona virusu 

Dodik je, u Banjaluci, na konferenciji za novinare, nakon završene sjednice Izvršnog odbora stranke,najavio i da će se po ukidanju vanrednog stanja, ukinuti i policijski sat.

U Republici Srpskoj proglašena je vanredna situacija, zbog korona virusa, 16. marta.

Smrtnost od korona virusa u bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) je u ovom trenutku najveća u regionu i iznosi oko pet posto.

Prosječna starost preminulih je oko 70 godina.

Ukidanje mjera i u FBiH

Popuštanje mjera zabrana u sljedećoj sedmici najavljeno je i u Federaciji BiH.

"To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i javni prevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Ako epidemiološka situacija ostane na ovom nivou, sljedeće sedmice se razmatraju sve ove mogućnosti'', rekao je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar.

On je pojasnio da će rad prvo biti dopušten ugostiteljskim objektima koji imaju bašte, dok će se zatvoreni prostori postepeno otvarati.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) proglasila je stanje nesreće zbog pojave korona virusa na području entiteta Federacija BiH, 16. marta na poširenoj sjednici u Sarajevu.

Prema podacima Ministartsva civilnih poslova BiH za 8. maj, u Bosni i Hercegovini je do sada, od korona virusa, oboljelo 2070 osoba, dok je 98 preminulo.

XS
SM
MD
LG