Dostupni linkovi

Premijer Australije: Ukidanje većine mjera do 1. jula


Kupači na plaži u SIdneju, april 2020.
Kupači na plaži u SIdneju, april 2020.

Australija će ublažiti mjere fizičkog distanciranja u tri faze, rekao je 8. maja premijer Skot Morison, a plan je da većina ograničenja bude ukinuta do 1. jula i da se blizu milion ljudi vrati na posao u vrijeme opadanja epidemije virusa korona, prenosi agencija Rojters.

Australija je u martu uvela restrikcije i zatvorila granice, čime je drastično usporila širenje oboljenja koje izaziva korona virus, COVID-19.

U vrijeme kada se dnevno bilježi manje od 20 novih slučajeva zaraze, Morison je rekao da su australijske države i teritorije usvojile mapu puta za ukidanje većine mjera.

Premijer je rekao da će države i teritorije samostalno odlučivati o tome kada počinje primjena određene faze. Svaki korak biće odvojen tranzicijom u trajanju od četiri sedmice.

Nekoliko država, uključujući Kvinslend i Južnu Australiju, saopštile su da će ublažiti mjere od ponedjeljka, 11. maja. Australijske države sa najviše stanovnika, u kojima ima najviše slučajeva korona virusa, saopštile su da će sačekati sa ublažavanjem još najmanje nekoliko dana.

Morison je upozorio da je moguć drugi talas epidemije korona virusa.

U Australiji je do 8. maja registrovano 6.913 pozitivnih slučajeva korona virusa, a 97 osoba je umrlo.

XS
SM
MD
LG