Dostupni linkovi

Švedska: Tužilaštvo najavilo istragu zbog smrti u domovima za stare


Stokholm u vreme pandemije
Stokholm u vreme pandemije

Švedsko tužilaštvo je 8. maja najavilo preliminarnu istragu o domu za stare "Berga" u Solni u okolini Stokholma, gde je veliki broj starijih osoba preminuo tokom pandemije virusa korona, javila je agencija Rojters.

Istraga je pokrenuta zbog nekoliko kršenja Zakona o radnom okruženju, saopšteno je iz te institucije.

"Imamo informaciju o visokoj stopi smrtnosti među štićenicima doma, kao i da je nekoliko radnika bilo zaraženo virusom, te da nisu praćene osnovne mere zaštite", navodi tužilaštvo u saopštenju.

Poslednji dostupni podaci o broju preminulih u domovima za stare datiraju na 29. april, i prema onome što je objavljeno na švedskom radiju Ekot, u domu za stare u Bergi preminulo je 29 osoba između sredine marta i sredine aprila.

Pandemija je teško pogodila domove za stare u Švedskoj i to ne samo u Stokholmu, gde je osoblje i u bolnicama javno upozoravalo na nedostatak zaštitne opreme, poput maski, navodi Rojters. Posete domovima za stare su u sklopu restriktivnih mjera u Švedskoj zabranjene od 1. aprila.

Švedski mediji javili su krajem aprila da je oko četvrtine štićenika domova u celoj zemlji, njih 948, preminulo između sredine marta i sredine aprila.

Generalni direktor kompanije koja upravlja "Bergom", Sakarias Mard, potvrdio je u razgovoru za švedski radio Ekot da su u domu registrovani smrtni slučajevi od korona virusa i da je svaki od njih tragedija, ali je odbio da komentariše broj mrtvih, prenosi Rojters.

Švedska nije uvela potpunu blokadu, zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, a nastava u školama i fakultetima obavlja se putem interneta.

U Švedskoj je od virusa do 8. maja preminulo 3.040 ljudi, dok je broj registrovanih pozitivnih slučajeva 24.623.

XS
SM
MD
LG